Május 30-án 19 órakor a szentendrei Lakástárlat Galériában nyílik Nagy Kriszta x-T kiállítása legújabb munkáiból.

Nagy Kriszta x-T: Anyámnak, Máriának ajánlva Isten dicsőítésére
Forrás: Lakástárlat Galéria

A művész így ír a legfrissebb munkáiról:

Egy jó úttörőnek nehéz elképzelni, hogy Isten van, de egy idő után kénytelen lesz belátni. Anyám és köztem beteges szeretet volt és van, noha ő halott.

Harmincévesen fordultam a számomra ismeretlen Istenhez. Anya két éve halott, de 15 éve megbeszéltem vele, hogy halála után, amennyiben jó helyen van, verjen le, borítson le egy képet, amit én rajzoltam róla. Megbeszéltük. Hirtelen ment el. A képet magamhoz vettem, és halála után 8. napon a kép felborult. A gyertya, amit égettem azért, hogy a mennybe jusson, ne a pokolba, csonkig égett. Az üveg gyertyatartó elpattant, és a szilánkja reptében feldöntötte a kicsi képet. Anyámat Isten befogadta a mennybe, pedig volt mit megbocsátania. És nekem is. Sokat bántott, de őrjítő szeretetének hiánya számomra.

Istennek szeretnék hálát mutatni, hogy példáját követve, anyámnak megbocsátva, újra anyámra találjak benne, Máriában. Így hívták őt, Mária, mint Jézus anyját. Azt képzelem, hogy Marika – ahogy én szólítottam őt – már jó, mint az Isten, és lehetek vele szerető, segítő kapcsolatban, és igen, segít. Miközben a Mária-képeket festem, a miatyánkot ismételgetem, hogy segítsen túljutni a válságon, a gyászon, és tudom, hogy így lesz. Köszönet és dicsőség Istennek.

Modern szentképek ezek, amiket felszögelhetsz a falra, gyertyát gyújthatsz előtte és imádkozhatsz, ahogy én fogom tenni, és ahogy nagyanyám tette. Ámen.

x-T 2024. május 2.

A kiállítás május 30. és július 7. között látogatható a szentendrei Lakástárlat Galériában.