fbpx

Nagy találkozás mottóval szervezik meg idén a nagyváradi Szent László Napokat

Nagy találkozás mottóval szervezik meg június 19-25. között a 11. Szent László Napokat Nagyváradon, melyre Wagner Nándor szobrászművész Filozófiai kert című alkotásának 3D-másolatát is – jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón a partiumi városban.

A nagyváradi rendezvénysorozat eseményein a még a városban élő és az elszármazott váradiak találkozhatnak – indokolták a mottót az MTI-nek küldött közleményükben a szervezők.

Zatykó Gyula főszervező bejelentette: idén a fesztivál visszaköltözik a várba, a legtöbb rendezvényt, így az esti nagykoncerteket is itt tartják.

Varga Korpos Dalma, a Szent László Egyesület elnöke elmondta: lesz örömfőzés, a Nagyváradról elszármazottak találkozója, Szent László-napi sokadalom és vásár, és a sportprogramok terén is újdonságok is várhatóak. Visszatér partnerként a Richter Gedeon gyógyszeripari vállalat, és ezúttal nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is megszólító programokkal készül.

Új partner a Petőfi Kulturális Ügynökség, mely a Petőfi 200 bicentenárium alkalmából író-olvasó találkozókkal és zenés eseményekkel, koncertekkel várja a fesztiválozókat.

A színpadon pénteken Charlie, szombaton a Zenevonat Szuperkoncert az LGT sztárjaival című produkció, majd Geszti Péter, vasárnap a jubiláló Bikini lép közönség elé, de helyi zenekaroknak is fellépési lehetőséget biztosítanak.nKülönleges zenei projektnek ígérkezik a Magyar Rhapsody Projekt Levédia című előadása, amelynek sztárvendége Molnár Levente operaénekes.

Nagyvárad testvérvárosaként Debrecen is programokkal készül, ezekről Bódor Edit egyházakért és határon túli magyar közösségekért felelős polgármesteri tanácsadó számolt be. Közölte, hogy már az első naptól jelen lesznek, a június 19-i nyitógálán a Kodály Filharmonikusok adnak nagyszabású koncertet, amelyen szintén fellép Molnár Levente. Csütörtökön a Debreceni Big Band és Vastag Tamás várja dzsesszutazásra a közönséget, és kiállítások, irodalmi események is lesznek, de a főszerep a gyermekprogramoknak jut.

Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszékének vezetője elmondta, hogy kedden tartják a közös szervezésű Publicritic nemzetközi kritikai plakát- és GIF-pályázat díjátadóját. Erre rekordszámú, 597 vizuális kritika érkezett be 314 alkotótól 48 országból. A nemzetközi zsűri által a legjobbaknak ítélt művek óriásplakátok és city lightok formájában kikerülnek a város utcáira.

Zatykó Gyula egy másik nagyszabású képzőművészeti projektről számolt be: hazahozzák szülővárosába Wagner Nándor híres szobrászművész Filozófiai kert című szoborkompozíciójának a legkorszerűbb technológiával, 3D-nyomtatóval készült másolatát. Az egyistenhitű vallásalapítókat, filozófusokat – köztük Jézus, Gandhi, Assisi Szent Ferenc – felsorakoztató alkotás a békét, a toleranciát hirdeti, amire nagy szükségünk van ebben a zaklatott világban”  – mondta. Az alkotás a megyei könyvtár előterében kap majd helyet.

A képen Geszti Péter. Fotó: Mohai Balázs/MTI

 

A rovat további cikkei