A nagybányai művésztelep alapításának 125. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás magángyűjteményekben lévő remekművekből pénteken Kiskunhalason, a Thorma János Múzeumban.

A Nagybányai remekművek magángyűjteményekből című kiállítás megnyitóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a modern magyar festészetet alapjaiban meghatározta a nagybányai festőiskola. Mint mondta, az ott alkotó művészek vagy remekművek megismeréséhez fontos lépéseket tettek Kiskunhalason: 2017 novemberében nyílt meg a Thorma János Múzeum bővítésekor kialakított mintegy 400 négyzetméternyi két új kiállítótér, amelyben a Bay-gyűjtemény és a Thorma Galéria kapott helyet.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ez a két olyan állandó tárlat Magyarországon, amely a nagybányai festészetet mutatja be. A Kiskunhalasi Őszi Tárlat kiállításán ezúttal magángyűjteményekben lévő nagybányai képeket is megtekinthetnek az érdeklődők. Fekete Péter hozzátette, hogy a kiállított művek nagyon ritkán láthatók, együtt talán még soha nem szerepeltek kiállításon.

A kiállításon húsz magángyűjteményből ötvenhat festmény szerepel negyvenegy alkotótól, többek között Boromisza Tibor, Börtsök Samu, Ferenczy Károly, Noémi és Valér, Glatz Oszkár, Iványi Grünwald Béla, Jándi Dávid, K. Csíkos Antónia, Kádár Géza, Korda Vince, Krizsán János, Mikola András, Nagy Imre, Perlott Csaba Vilmos, Pittner Olivér, Réti István, Thorma János, Tihanyi Lajos, Ziffer Sándor munkái is láthatók.

A nagybányai művésztelep öt évtizedes működésének mindhárom szakaszából N. Kovács Zita művészettörténész válogatta az alkotásokat. A művésztelepet a millennium évében, 1896-ban alapította Hollósy Simon és Ferenczy Károly, Iványi Grünwald Béla, Réti István és a kiskunhalasi születésű Thorma János.

Az alkotótelep 1902-től szabadiskolaként is működött –Trianon után nehezebb körülmények között – egészen a második világháború végéig. A Thorma Galéria és a Bay-gyűjtemény mintegy száz nagybányai képével együtt december 5-ig több mint százötven – a nagybányai művésztelep tevékenységével kapcsolatba hozható – festmény látható a kiskunhalasi múzeumban.

A tárlat szeptember 4. és szeptember 18. között ingyenesen látogatható.

Nyitóképen az egyik kiállított festmény részlete. Forrás: a Thorma János Múzeum Facebook-oldala