A Szerbia kulturális fővárosa program előkészítésével és megvalósításával megbízott munkacsoport azt javasolta, hogy 2025-ben Nagybecskerek viselje a Nemzeti Kulturális Főváros titulust. A javaslatot Maja Gojković kulturális miniszter is elfogadta – írta meg a Szerbiai Magyar Szó.

A programot a nagybecskerekiek négy egységen belül tervezik megvalósítani. Több mint ötven új művészeti projektet kínálnak a régió multikulturalizmusára és hagyományaira, a város építészeti örökségére, a nemzetközi együttműködésekre és az oktatásra építve. Emellett felújítanák a város főterét, a Népszínházat és a szabadtéri amfiteátrumot, valamint megnyitnák a Locus kreatív stúdiót is.

Nagybecskerek (szerbül  Zrenjanin, korábban Veliki Bečkerek) Vajdaság – Újvidék és Szabadka után – harmadik legnagyobb városa, a szerbiai Bánság legnagyobb városa, jelentős ipari és kulturális központ.

A Nagybecskerek – Szerbia Nemzeti Kulturális Fővárosa projekt megvalósításának kezdetét 2025. március 21-re tervezik. A 2023. november 15-én megnyílt Szerbia Kulturális Fővárosa 2025 program pályázatára január közepéig nyolc jelentkezés érkezett.

Forrás: Szerbiai Magyar Szó. A képen Nagybecskerek, háttérben a református templom, a bíróság és a Kis-híd. Fotó forrása: Wikipédia