A nyolcadik alkalommal megvalósuló VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó június 24. és 27. között új helyszínen, a nagymarosi Duna-parton kap helyet. A legismertebb hazai és a V4-ek országaiból érkező fiatal zenekarok koncertjei mellett nemzetközi színházi előadásokkal és közösségi programokkal várják a fesztiválozókat.

A négynapos eseményen többek között fellép majd a Halott Pénz, a Kowalsky meg a Vega, a Belga, a Firkin, az Aurevoir, a Blahalouisiana, Rúzsa Magdi, a Punnany Massif, a Random Trip, az Ivan & The Parazol, az Erik Sumo Band, a Péterfy Bori & Love Band, a Lóci játszik, Dánielfy Gergő és az utazók és az Európa Kiadó is, míg Ausztriából a Russkaja érkezik. A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy a visegrádi négyek országaiból érkező fiatal tehetségeket is bemutassák, így minden este egy-egy feltörekvő zenekar lép színpadra: Lengyelországból a Cheap Tobacco, Szlovákiából a Luvver, Csehországból a HRTL érkezik, míg Magyarországot a Carson Coma képviseli.

A fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóra Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a rendezvény fővédnöke videóüzenetben jelentkezett be, és kiemelte: köszönettel tartozunk a koronavírus-járvány alatt a frontvonalban harcolóknak, ezért létrehozták számukra a VéNégy Hero jegyet. Azok a védekezésben részt vevők, akik ellátogatnak a fesztiválra, egy megvásárolt belépő mellé ajándékba kapnak egy másikat, így ők ingyen vehetnek részt a fesztiválon.

Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára, a rendezvény védnöke egy szlovák népi fúvós hangszerrel, egy furalyával reprezentálta, hogy mennyire fontos a szomszédos népek kultúrájának tisztelete, megismerése, amelynek az egyik kitűnő terepe a VéNégy Fesztivál. Az esemény nemcsak felhőtlen szórakozást ígér, hanem szellemi feltöltődést is. Szimbolikus, hogy a fesztivál zárásaként július 1-jén a helyszínen lévő cirkuszi sátorban megvalósuló programmal veszi át Magyarország a V4-es elnökséget Lengyelországtól.

Idén Vác helyett már Nagymaros ad helyet a fesztiválnak, a Duna-partról kitűnő rálátással a visegrádi várra. Heinczinger Balázs polgármester hangsúlyozta, hogy a város évtizedes kulturális hagyományokkal, rendezvényekkel bír, és a művészeti oktatása is igen magas szintű, ezért a VéNégy Fesztivál tervét igen jól fogadták a helyiek. A rendezvény ráadásul újabb lökést ad az egyébként is jelentős idegenforgalomnak.

A fesztivál különlegessége, hogy a zenei programok mellett nemzetközi színházi előadások várják az érdeklődőket. Négy ország alkotóinak részvételével, Feledi János Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus vezetésével kéthetes workshop eredményeként fog megszületni a zárónapon bemutatott, Changes című produkció. Az előadásban elsősorban nem a történelmi tényeken lesz a hangsúly, hanem a harminc évvel ezelőtti hangulatok, érzések bemutatásán. Az etűdszerűen felépülő, most formálódó összművészeti produkció egyesíteni fogja magában a próza, a mozdulatművészet, a tánc, de még a népdal és a festészet elemeit is.

A színházi programok nyitóelőadása június 23-án Olt Tamás Rejtő-estje, a Szájon lőtt tigris lesz. Másnap a lengyel Teatr Ateneum Bogusław Schaeffer A színház démonja című előadása lesz látható. A színpadon a „játszó” s a „játszott” összemosódik; nem lehet tudni, a színész főhősöket alakít-e vagy csak önmagát adja, szerepeket szaval vagy saját gondolatait tolmácsolja, színpadi figura-e már vagy még a privát színész. A szereplők a színpadi valóság és a benne ábrázolt világ peremén mozognak, könnyedén és észrevehetetlen módon lépve át a két valóságot elválasztó határokon.

Június 25-én a Cirkuszi Sátorban az Umbero Eco által inspirált Moral insanity című előadás lesz látható, amit a szlovák Presov National Theatre hoz el a VéNégyre. Miért olyan hiszékenyek és befogadók az emberek, ha fake news-okról, összeesküvés-elméletekről van szó? Miért olyan könnyű őket manipulálni? A dezinformáció alvilága ihlette monodráma ezekre a kérdésekre kíván választ adni.

Június 26-án a cseh Divadlo Polarka – Homo zabijens hív lélektani utazásra mindenkit a The End of Mammoth Hunters című darabbal. William Golding Az örökösök című regényének színpadi adaptációját az egyik legnevesebb cseh színházi rendező, Jan Antonín Pitínský állította színpadra.

Tavaly a pandémia miatt nem lehetett megrendezni a VéNégyet, idén 95 százalékban sikerült a korábban eltervezett programot megvalósítani. Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató kiemelte, hogy a VéNégy szervezői küldetésüknek tekintik a színház népszerűsítését, ezért a színházjegy mellé ajándék belépőt adnak, amellyel az előadás után a többi program is megtekinthető. Az idegen nyelvű színházi előadások megértését feliratozás segíti majd.

A koncertek, színházi előadások és közösségi programok mellett sportolási lehetőségek, felolvasások, gasztroudvar is várja az érdeklődőket, az Eb nyolcaddöntőit pedig kivetítőn lehet majd követni június 24. és 27. között Nagymaroson. A helyszínen kempingezésre is lehetőség van, a hazavágyó fesztiválozókat pedig minden éjjel fesztiválbusz szállítja Nagymaros és Budapest között.

További információ, program ezen a linken érhető el.

Fotók: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu