fbpx

Nagyméretű Rubik-kockát ábrázoló festmény tűnt fel Szöulban

A dél-koreai főváros a jövőre 80 éves Rubik Ernő és ugyancsak jövő évi jubileumot ünneplő találmánya, az 50 éves Rubik-kocka tiszteletére kérte fel a magyar Neopaint Works csapatát a festmény elkészítésére. A kocka mellett egy Rubik-portré is helyet kapott.

Dél-Korea fővárosába, Szöulba kapott meghívást a Magyar Kulturális Központtól, valamint a Kofice-tól a Neopaint Works csapata abból a célból, hogy készítsenek egy Rubik-kockát népszerűsítő falfestményt a város kereskedelmi városrészébe, a Gang Nam negyedbe. A 80 méter hosszú és 10 méter magas fémfelületen a kocka mellett megjelenítették Rubik Ernőt is, ahogyan találmányát a kezében tartja.

A grafikai tervet a budapesti festőcsapat készítette az előzetesen leegyeztetett elképzelések és igények alapján. A teljes kivitelezés hat napot vett igénybe, amiben három koreai festő is segítségükre volt a magyar művészeknek. A monumentális utcai festmény a jövőre esedékes Rubik-jubileumra készült, amikor is Rubik Ernő 80, a kocka pedig 50 éves lesz. Az évforduló mellett fontos apropója még a festmény megszületésnek, hogy idén Szöulban rendezték a Rubik-kocka kirakásának világbajnokságát, ahol a győztes 5.31 másodperc alatt teljesítette a feladatot.

A Neopaint Works tagjai és segítőik dolgoznak a falfestmény feliratán. Forrás: Neopaint Works

A Neopaint Works nem első alkalommal festett Rubik-kockát: közel tíz éve, az akkori jubileumra készítettek tűzfalfestményt Budapest belvárosában, a VII. kerületi Rumbach Sebestyén utcában. A csoport közel 20 éves fennállása óta több száz kisebb-nagyobb felkérést teljesített, azonban fő tevékenysége a köztéri tűzfalak, városi felületek dekorálása. Budapest mellett más városokban is összesen mintegy 70 nagyméretű festményüket lehet látni, melyek különböző témakörökben és stílusokban születtek.

Nyitóképen a Neopaint Works munkája a szöuli Gang Nam kereskedelmi negyedben. Forrás: Neopaint Works

A rovat további cikkei