fbpx

Nagyszabású Csontváry-kiállítás a Szépművészetiben és Pécsen

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar, az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A mintegy negyven művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb alkotója előtt.

A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 13-án a Szépművészetiben nyílik meg, ahol július 16-ig lesz látható. Az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás augusztus 1-jén érkezik Pécsre, az idén ötvenéves Csontváry Múzeumba. A közös tárlatot november 5-ig láthatja a városban a nagyközönség.

A Szépművészeti Múzeumban utoljára hatvan évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, a baranyai vármegyeszékhelyen pedig a Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel.

A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

Csontváry Kosztka Tivadar: Jajcei villanyerőmű éjjel (1903)

Amíg a pécsi múzeum Csontváry-művei a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően április 17. és  július 16. között egy Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítást láthatnak a Janus Pannonius Múzeumban. A Szépművészeti gyűjteményében őrzött gazdag anyagból 2014-ben, a mester születésének 150. évfordulóján nyílt tárlat a fővárosban, amelynek több mint százezer látogatója volt, de az elmúlt években nagy sikerrel mutatkozott be a különleges kollekció Rómában és Pekingben is.

A közös kiállítások után a pécsi Csontváry Múzeum megszépülve, a korábbi tárlattal várja látogatóit.

A nyitóképen Csontváry Kosztka Tivadar: Római híd Mosztarban, 1903 (részlet)

A rovat további cikkei