A megnyitó performanszt követően Horváth László múzeumigazgató köszöntötte a résztvevőket, majd Képiró Ágnes művészettörténész nyitotta meg a kiállítást, aki megnyitó beszédében támpontokat adott a kiállítás értelmezéséhez is:

„A kiállítás az égi-földi relációra fókuszál, melyet metaforikusan a földszint közepéről mintegy 12 méter magasra emelkedő installáció köt össze, amelyben megjelennek az attribútumok. A földszinti és emeleti falakon lévő anyagok pedig összefogják az égi és a földi kapcsolatokat. Az alsó szinten a festészeti munkák az egyéni belső tapasztalás szintjére utalnak: a portrék és az egész alakos kompozíciók a szemlélődő, vizsgálódó embert fejezik ki. A felső szint fotói, plasztikái és freskói az emberen kívüli térre helyezik a hangsúlyt: arra a szférára, mely minket »vesz észre«.”

A hivatalos megnyitót kerekasztal-beszélgetés követte Galambos Ádám evangélikus teológus, Gájer László katolikus teológus, Tillmann József filozófus és Bukta Norbert részvételével, mely az egyház és a szakrális művészet jövőjére fókuszálva igen releváns kérdéseket és problémaköröket vetett fel. Az esemény Lőrinszky Attila Égiekkel beszélgető nagybőgő című szóló koncertjével zárult.

Nyitókép forrása: Damjanich János Múzeum