A kiállítás a festő művészi fejlődését mutatja be, mivel hat évtizedet átfogó munkássága teljes összetettségében kevéssé ismert – mondta el Claire Berardi kurátor. Az Egy költemény az életről, szerelemről és halálról című tárlat az oslói Munch Múzeum közreműködésével született, és január 22-ig tekinthető meg.

A képek nem kronologikus sorrendben láthatók: a rendezők az alkotásokat Munch visszatérő motívumai, a magány, a szerelem, az eltűnés és a halál köré csoportosították, amelyek a művész egzisztenciális válságaival kapcsolódtak össze. A norvég expresszionista festő félelmei kanyargós vonalvezetésében is megmutatkoznak festményein, metszetein, litográfiáin és fafaragásain, valamint azokban az erőteljes színekben is, amelyeket kompozícióiban használt.

A párizsi kiállításon több híres műve, köztük a Vámpír, a Melankólia, a Metabolizmus (Élet és Halál), valamint az Este a Karl Johan utcán is szerepel. Ikonikus, A sikoly című képe viszont hiányzik, helyette a festmény első, 1895-ben készült litográfiáját nézhetik meg a látogatók.

Fotók: AFP/Emmanuel Dunand