A Művészetek Völgyében már saját udvaruk van, ahol Kreatív Rögvesteket tartanak. Harsányi Bencével, a társulat vezetőjével beszélgettünk.

P1250293

Mióta vesztek részt a Művészetek Völgye programsorozatában?

Öt évig voltunk vendégek Palya Bea udvarában, minden évben eljöttünk és játszottunk együtt, illetve külön is. Tavaly volt először, hogy saját udvarral jelentünk meg, amely a Momentán Udvar nevet viseli. Itt végigjátszottuk a 10 napot.

Most már ti hívjátok meg a vendégeket és ti vagytok a házigazdák?

Igen. Miénk a műsor, mi állítjuk össze a programot, mi hívjuk a vendégeket. Jön például Bea, aki egész saját műsort kap: egy esti mesét játszunk vele, ahol ő áll be vendégnek.

P1250301

Minden nap ugyanúgy épül fel, csak a vendégek változnak?

Volt egy-két állandó program, például mindennap van valami közös játék a közönséggel, amely lehetett egy workshop típusú, akár a civil élettel kapcsolatos, intrós, a gyerekeknek kísérleteket bemutató előadás vagy éppen slam. Nagyon színes volt a kavalkád, mindennap 15 órától saját szappanoperát mutattunk be Éjjel-Nappal Momentán címmel. Teljes függők lettek néhányan, voltak olyanok, akik itt maradtak az esőben és várták, hátha megtartjuk az előadást. Orvostanhallgatók voltak, kardiológusnak készülnek ? ezt is bejátszottuk a darabba.


Szappanopera, tehát folytatásos.

Igen, 10 napon keresztül ment, de mindig figyeltünk arra is, hogy készítsünk egy összeállítást az előző részek tartalmából. Volt egy gyorstalpaló, így lehetett követni az eseményeket. Az előadás pedig szintén interaktív volt, tehát a nézők meghatároztak karaktereket, adtak nekünk címet, vagyis tőlük is érkezett impulzus. Emellett örömhír, hogy most már streamen keresztül is követhető volt az udvar programja, így ha valaki nem tudott jelen lenni, akkor is láthatta.

P1250306

Nálatok ezek szerint sosincs előre megírt forgatókönyv, hanem játék közben formálódik a darab?

A mi előadásainkat mindig a közönség rendezi, azok a színpadon alakulnak, az különböző mértékű, hogy mennyit mond meg a közönség. Nagy szerepük van a nézőknek, így sosem tudjuk, hogy pontosan mi fog történni. Erre mi magunk is ügyelünk: nem beszéljük meg az ötleteinket, egymást is igyekszünk meglepni.

Az egész társulat eljött a Völgybe?

Akik éppen nem Chicagóban vesznek részt öthetes impro-kurzuson, ők mind itt vannak, igen. Két tagunk egy csodálatos lehetőségnek köszönhetően jelenleg külföldön tanul és fejlődik egy fantasztikus kurzuson. Rengeteg előadást megnéznek és feltöltődnek, minderről pedig beszámolnak nekünk.

P1250307

Több tematikus helyszínnel rendelkeztek, melyek nagyon családbarát elrendezésűek. Ez csak idénre volt jellemző?

Ez a Művészetek Völgyének évek óta tartó megújulása, melyben tavaly is volt részünk, idén pedig még jobban felerősödött, hogy ez családi fesztivál. Az a lényeg, hogy a gyerekek itt nemcsak sodródnak és passzívan szemlélődnek, hanem rengeteg program szól nekik. Még több délelőtti előadás, különböző aktivitás, gyerekfoglalkozás került a repertoárba. Mi is erre törekedtünk az udvarban a kis homokozóval és a kialakított sarkokkal. Az pedig megdöbbentő volt, hogy 8-10-12 éves gyerekek érdeklődve figyelték és élvezték az előadásokat, akár még az este 9-kor kezdődőt is. Olyan ez, mint a szilveszter, csak tovább tart. Idén először volt nálunk sportprogram a Decathlon jóvoltából, pingpongozással, íjászattal, tízpróbával. Pont ez adta meg a napok dinamikáját.

P1250304

Kimondottan családos előadásotok is volt az idén.

Igen, a Biztonságos internet, mely arról szólt, hogy tanárként, szülőként mit lehet kezdeni egy olyan generációval, amelyről nem sokat tudunk.

Ezt interaktív óraként kell elképzelnünk?

Ez olyan program, amelyet középiskolás diákoknak viszünk el sorozatszerűen a Hipersulival. A Hipersuli egy Telenor által fenntartott kezdeményezés, amely nagyon sokat tesz azért, hogy a különböző korosztályokhoz nagyon széles körben jusson el az internetes kultúra. Velünk van még a Tanárblog, amelyet fantasztikus gyakorló pedagógusok szerkesztenek, mindent tudnak a témával kapcsolatban és napi szinten találkoznak az igényekkel. Mi pedig hozzátettük a formai keretet. Alapvetően középiskolásoknak visszük a programot, ám ugyanolyan fontos, hogy tanárokat és szülőket is nagy számban érjünk el. A fő esszenciája talán pont az a programnak, hogy együtt dolgozzuk ki, mi az a digitális KRESZ. A mindennapi témák is ugyanúgy bejönnek, volt, hogy a gyereknevelésről születtek rap szövegek.

Amelyeket szintén humorral közelítettetek meg.

Persze, tudni kell mindenen nevetni. Mi nem riogatni szeretnénk és túlkomplikálni. Azt hiszem, az improvizációban inkább a lendület, a közönség és a humor számít.

Vargacz Alexandra

Fotó: Tibenszky Moni Lisa