Csák János kulturális miniszter berlini látogatásán egyeztetett Claudia Roth német állammiszterrel. A megbeszélésen szóba került, hogy hamarosan Magyarországon is bevezethetik az úgynevezett kulturális útlevelet, amellyel a 18 éves fiatalok állami támogatással vásárolhatnak többek között koncertjegyeket, könyveket.

 

Az európai kultúrával összeegyeztethetetlennek nevezte a kulturális és innovációs miniszter, hogy a véleménye miatt valakit bántalmazzanak vagy akár egy intézményt megtámadjanak. Csák János a berlini Collegium Hungaricumban pénteken a közmédiának azt mondta, hogy a magyar állam által alapított és működtetett kulturális intézetet január végén vandál, rejtőzködő, sunyi támadás érte, betörték az épület több ablakát. A január 26-án történt rongálás közben az épületet festékkel is lefújták, a támadás elkövetését egy antifacsoport vállalta magára. Az ügy részleteit a mandiner.hu ismertette, a csoport nyilatkozatát idézve azt írták, hogy a 2023. februári budapesti támadásokkal összefüggésben idén január végén kezdődött magyar büntetőper miatt támadták meg az épületet.  Csák János közölte, hogy a magyar kulturális intézmény védelmét megerősítették. Kitért arra is, hogy az idén százéves berlini Collegium Hungaricumban csütörtökön nyílt meg az a kiállítás, ahol fiatal kortárs magyar művészek posztdigitális alkotásait mutatják be, amelyek a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményének részét képezik.

 

426897907_380336248056630_1702895259412158416_n.jpg
Csák János a Collegium Hungaricum Berlin kiállításán

A kulturális miniszter beszámolt arról is, hogy berlini látogatásán egyeztetett Claudia Roth német állammiszterrel, a kormány kulturális és médiaügyekért felelős megbízottjával: a tárgyaláson a magyar uniós elnökség legfontosabb feladatairól, a demográfiai helyzetről és a teremtett környezet megőrzésének fontosságáról cseréltek eszmét. Tájékoztatása szerint a megbeszélésen szóba került az is, hogy hamarosan Magyarországon is bevezethetik a Németországban elindított programot, az úgynevezett kulturális útlevelet. A kulturális útlevéllel a 18. életévüket betöltő fiatalok állami támogatással vásárolhatnak többek között koncertjegyeket, könyveket. Csák János megemlítette, hogy ezt a lehetőséget már Olaszországban, Franciaországban és Dániában is sikeresen alkalmazzák.

 

Fotók forrása: Csák János Facebook-oldala