Az íróként és társadalmi aktivistaként is ismert Naomi Klein a Női Irodalmi Díj (Women’s Prize) idén először átadott, tényirodalmi műért járó díját kapta a Doppelganger című kötetéért, amelyben személyes tapasztalatait osztotta meg az online félretájékoztatás világáról. A szépirodalmi művek kategóriájában V. V. Ganeshananthan amerikai írónő Brotherless Night című regényét díjazták, amely egy polgárháború által szétszakított család történetét mutatja be Srí Lankában. A díjazottak 30–30 ezer fontos pénzjutalomban is részesültek.

EDITORIAL USE ONLY Authors V. V. Ganeshananthan and Naomi Klein with their awards at the 2024 Women’s Prize Summer Party, taking place at Bedford Square Gardens, London. Picture date: Thursday June 13, 2024. Image: 881400013, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Matt Crossick Media Assignments / PA Images / Profimedia
V. V. Ganeshananthan és Naomi Klein a Women's Prize díjátadóján. Fotó: Matt Crossick / PA Images / Profimedia

Suzannah Lipscomb történész, aki a nem fikciós kategória zsűrijét vezette, Klein könyvét bátor, humánus és optimista felhívásnak nevezte, amely arra késztet, hogy ne a fekete-fehér vagy jobb- és baloldali szempontok vezéreljenek bennünket. Klein, aki megköszönte, hogy a díj nem akart konfliktuskerülő lenni, korábban arra szólította fel a könyvfesztiválokat, hogy ne fogadjanak el pénzt olyan cégektől, amelyek fosszilis tüzelőanyagokba vagy az izraeli védelmi ágazatba fektetnek be. A kampánynak köszönhetően a brit rendezvények lemondtak a Baillie Gifford pénzügyi cég támogatásáról.

Ganeshananthan második regénye csaknem két évtized alatt készült el. Monica Ali regényíró, a szépirodalmi zsűri elnöke a Brotherless Nightot briliáns, megával ragadó és mélyen megindító regénynek nevezte, amely szemtanúként számol be az a Srí Lanka-i polgárháború személyes és drámai léptékű tragédiáiról.

A Women’s Prize irodalmi díjat 1996-ban alapították, korábbi nyertesei között volt Zadie Smith, Tayari Jones és Barbara Kingsolver. A tényirodalmi kategóriát idén azért vezették be, hogy ellensúlyozzák vele a könyvkiadás világában tapasztalható nemi egyenlőtlenséget, amely abban nyilvánul meg, hogy a férfiak több nem fikciós könyvet vesznek, mint a nők, és a nem fikciós könyvekért járó díjakat is zömmel férfi szerzők kapják. A díj szervezői szerint 2022-ben azoknak a nem fikciós könyveknek, amelyeket a brit lapokban bemutattak, csak 26,5 százalékát írták nők, és az ilyen művekért járó díjakat is főleg férfiak kapták.

A Női Irodalmi Díj nem fikciós és szépirodalmi kategóriájának díjaira angol nyelven író, bármely országból származó nők pályázhatnak.