Mostantól naponta legfeljebb húszezer ember keresheti fel Görögország leglátogatottabb műemlékét, az UNESCO Világörökség részét képező athéni Akropoliszt.

A kormányzat a döntést a 2500 éves Akropolisz megóvásával, valamint a látogatói élmény javításával magyarázta. „Természetesen a turizmus fontos az ország számára, de találni kell olyan megoldást, amellyel megóvhatjuk az emlékművet a tömeges turizmus káros hatásaitól” – fogalmazott Lina Mendoni kulturális miniszter a Real FM rádiónak. A miniszter elmondta: a hétfőn bevezetett intézkedés próbajellegű, egyelőre csak az Akropoliszra vonatkozik, de a kormány jövő év április 1-jétől valamennyi nagyobb görög régészeti lelőhelyre kiterjeszti a szabályozást.

A görög kormány augusztusban fogadta el a látogatói létszám korlátozásáról és az idősávok kialakításáról szóló előterjesztést. A szabályozás alapján a látogatók kötelesek előzetesen megváltani a belépőjegyet a kormányzat által kifejlesztett alkalmazáson keresztül, amely lehetőséget biztosít a megfelelő idősáv kiválasztására közvetlenül a jegy megvásárlása után. Naponta mintegy 23 ezren keresték fel az európai civilizáció és demokrácia jelképének számító ókori épületegyüttest. Az Elstat görög állami statisztikai hivatal szerint az Akropolisznak tavaly több mint hárommillió látogatója volt.

Nyitókép: az Akropolisz Athénban. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP