Négy budapesti temető bejáratában helyezett el QR-kóddal ellátott, úgynevezett okos parcellakövet hétfőn a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri).

Az okos parcellakövek az Új köztemető, a Farkasréti temető, a Megyeri úti temető és az Óbudai temető bejáratánál állnak, mellettük pedig információs térképeken is megismerhető a védett sírok temetőn belüli pontos elhelyezkedése.

Az okos parcellaköveken található QR-kódok az intézet honlapján a Nemzeti Sírkert azon védett sírjaira mutatnak, amelyek az adott temetkezési helyen találhatók. Ezen keresztül a látogatók megismerhetik a temető védett sírjait és a benne nyugvó emberek életrajzát is.

Az 1886-ban alapított Új köztemetőben 646 védett sír található, a Farkasréti temetőben mintegy 1900, az Óbudai temetőben 105, a Megyeri úti temetőben pedig mintegy 15, a Nemzeti Sírkert részeként számon tartott sír áll.

A Nemzeti Sírkert valójában egy védettségi kategória, amelyet Magyarország kormánya hozott létre 1999-ben azon, országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak.

A jelenleg országosan mintegy hatezer sírt magába foglaló Nemzeti Sírkert a fizikai valóságban csaknem 700 temetkezési helyet érint. A Nöri célja, hogy néhány éven belül az összes érintett temető, park, altemplom, önálló kripta és mauzóleum, valamint gyásztér bejáratánál megtalálható legyen okos parcellakő és egy egységes jelölésrendszerrel elhelyezett temetőtérkép, amelyek azt jelzik majd minden látogatónak: egy vagy több, a magyar nemzet számára fontos személy nyughelye közelében járnak.

Fotó forrása: Nemzeti Örökség Intézete