Kisfaludy Sándor költő, Kisfaludy Móric honvédtiszt, Felletár Emil gyógyszerész és Bozó Pál katonatiszt felújított sírját adták át pénteken Sümegen.

A sírokat a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) újíttatta fel a kormány támogatásával.

Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár a pénteki ünnepélyes átadáson hangsúlyozta: azért fontos elhunyt nagyjaink sírjának gondozása, hogy a következő generációk is tudjanak arról, hazánkban mindig is voltak kiemelkedő egyéniségek az élet minden területén. Kisfaludy László szerint ez a záloga annak, hogy a jövőben is legyenek hazafias, lelkes, elkötelezett lokálpatrióták és magyarok.

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója kiemelte, hogy az éves felújítási tervüket az adott síremlék műszaki állapota és a sírban nyugvó személyhez kapcsolódó kerek évforduló határozza meg. „A harmadik szempont pedig, hogy a NÖRI látóterébe került síremlékhez közeli védett sírok állapotának megvizsgálása után, amennyiben szükséges, további helyi védett sírok is bekerülhetnek az aktuális felújítási tervbe. Így újult meg Sümegen a ma átadott négy síremlék” – fogalmazott a főigazgató.

Végh László, Sümeg polgármestere arról beszélt, hogy a
sümegieknek fontos a múlt ápolása, a város híres szülöttei síremlékeinek
gondozása.

A NÖRI a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsággal (NEKB) együttműködve minden évben összeállítja éves felújítási tervét, amelynek keretében 2021-ben mintegy 30 nemzeti sírkertbe sorolt síremléket újít meg csaknem 75 millió forint értékben, a kormány támogatásával.

Nyitókép forrása: NÖRI