fbpx

Négy szobát tártak fel egy pompeji házban

Amforákkal, tányérokkal és más használati tárgyakkal teli szobára bukkantak egy pompeji házban, ahol további három másik szobát is feltártak.

A szoba használati tárgyai bepillantást engednek a Római Birodalom középosztályának életébe Kr. u. 79-ben, amikor a Vezúvból kitörő vulkáni hamu eltemette a várost. Az előkerült tálak maradványai mellett egy sebtében kiürített ládát, egy ágyat és egy bölcső alakú, terrakotta illatmécsest találtak a feltárt épület két emeletén.

Az előkerült leletek közül értékesnek számítanak a bronzból és üvegből készült edények, valamint a mindennapi életben használt szerszámok.

 „A Római Birodalom lakosságának nagy szeletét képviseli az a réteg, amely mindennapi kenyérért izzadt, de igyekezett emelni társadalmi státuszát is” – mondta a park igazgatója, Gabriel Zuchtriegel. A régészek gipszmintákat vettek néhány műtárgyról, hogy reprodukálják azokat.

Az eredetileg 2018-ban kiásott épületben feltártak egy udvart, melyet növényeket, madarakat és vadászjelenetet ábrázoló freskók díszítenek. Találtak egy szépen díszített lakrészt is, amely a házi szentélynek adott otthont. Az elhunytak őrző szellemeit a rómaiak Laresnek nevezték, ez adta a feltárt épület, a Larario-ház nevét.

A ház tulajdonosai egyes épületrészeket, így a házi szentélyt, valamint az udvart is kiemelkedő festményekkel díszítették, de valószínűleg nem volt pénzük arra, hogy ezt az összes helyiséggel megtegyék.

Feltártak egy fából készült tálalószekrényt, valamint háromlábú asztalokat dekoratív tálakkal. Az egyik hálószobában a régészek egy ágykeret maradványait találták meg, a párnából származó szövetnyomokkal együtt. Ehhez hasonló három másik ágyat tártak fel tavaly egy másik lakóház egy aprócska szobájában, amely a régészek szerint raktárként és egyben alvóhelyként is szolgált egy Pompejiben rabszolgasorban élő család számára.

A leletek között egy nyitott fedelű faláda maradványai is előkerültek. Bár a vulkánkitörés következtében lezuhant gerendák és mennyezeti panelek súlyosan megrongálták a ládát, a benne talált tárgyak között találtak egy olajlámpát, rajta egy domborművel, amely Zeusz sassá változását ábrázolja.

Fotók: Pompeji Régészeti Park

A rovat további cikkei