Négy bemutatóval, zenés előadásokkal és drámával is várja a közönséget a 2022/2023-as évadban a szabadkai Népszínház Magyar Társulata.

Az évad első bemutatójaként Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című művét állítja színpadra a társulat László Sándor rendezésében. Körmöci Petronella kiemelte: a darabot körülbelül három évtizede óriási sikerrel, több mint százszor játszotta a Szabadkai Népszínház. A darab érdekessége ezúttal az, hogy élő zenével megy az előadás, mert erre nem nagyon volt lehetőség azóta, hogy megszüntették a népszínház zenekarát. Emellett pedig a koronavírus-járvány kitörése óta először szerepelhet együtt a színpadon a teljes társulat.

Az évad második bemutatójaként William Shakespeare Othello című darabját Puskás Zoltán állítja színpadra. Az előadás a rítusok, a rituálék felé mozdul el, és nem a klasszikus fordítások szövegét használják majd, hanem a Márton László-féle 2009-es változatot.

Borisav Stankovic énekes cigánylányról és a patriarchális társadalomról szóló darabját, a Kostanát az évad második felében mutatják be. Az előadást Andrej Boka rendezi. Az eredetileg szerbül írt darabot új magyar fordításban láthatja a közönség újév után.

Körmöci Petronella elmondta: nagyon súlyosan érinti a társulatot, hogy egyre kevesebb támogatást kapnak a színházak, ezért eredetileg csak három bemutatót terveztek az évadra, végül sikerült támogatást szerezniük egy negyedik új előadásra is, de ez már messze nem az a támogatás, amelyből valójában színházat lehet csinálni. Így az évad végén mutatják be Caryl Churchill Az iglic című darabját. Az előadás érdekessége, hogy a szabadkai teátrum történetében először a színészek mellett bábok is szerepelnek az előadásban, amelyet Siflis Anna rendez áprilisban.

Mindezek mellett készül egy előadás a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal. Barta Lajos Szerelem című művét a felvidéki Czajlik József rendezi, a dramaturg pedig Gyarmati Kata, a szabadkai Népszínház magyar társulatának korábbi vezetője, részletezte Körmöci Petronella, aki hozzátette, a szabadkai teátrum két színésze szerepel az előadásban.

Nyitókép: a szabadkai Népszínház épülete. Fotó: Shutterstock