fbpx

Negyvenéves Anne Hathaway

Anne Hathaway Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő november 12-én ünnepli negyvenedik születésnapját.

Anne Jacqueline Hathaway New York Brooklyn városrészében látta meg a napvilágot Gerald Hathaway ügyvéd és Kate McCauley színésznő gyermekeként. Az ír, francia, angol és német felmenőkkel rendelkező Hathaway hatéves volt, amikor családjával a New Jersey állambeli Millburnbe költözött. A színpad világa azután bűvölte el, miután látta anyját játszani a Nyomorultak című darabban, majd középiskolás évei alatt már olyan darabokban játszott, mint a Gigi vagy a Jane Eyre.

1993-ban New Yorkban az Amerikai Színművészeti Akadémián kezdett tanulni, ő volt az első tinédzser, akit felvettek a Barrow Group Theatre Company színészi programjába. Ezt követően több szemesztert végzett a Vassar főiskola angol és politológia szakán, majd a New York Egyetem hallgatója lett.

Színészi karrierje 1999-ben kezdődött, amikor szerepet kapott a Fox csatornán futó Légy valódi! című sorozatban.

A legenda szerint leesett egy székről, majd olyan kecsesen és elegánsan keveredett ki a zavarbaejtő helyzetből, hogy Garry Marshall azonnal filmszerepet adott neki a 2001-es Neveletlen hercegnőben. 2002-ben a Nicholas Nickleby felejthető képkockái után az Elátkozott Ella című családi vígjáték következett, majd a Neveletlen hercegnő folytatása ugyanabban az évben. Igazi érett színésznővé következő két szerepe avatta, a 2005-ben bemutatott Ang Lee rendezte Túl a barátságon és Az ördög Pradát visel 2006-ban, amelyben a divatdiktátorok világában csetlett-botlott Meryl Streep gonoszkodásai közepette. 2009-ben színpadon a New York-i Public Theaterben lépett fel, Viola szerepét játszotta a Vízkereszt, vagy amit akartok című Shakespeare-darabban.

Remekelt a Jane Austen magánélete című kosztümös életrajzi drámában,

egyébként tizennégy éves kora óta Austin-rajongó, a szerepre készülve újraolvasta az angol írónő regényeit, és történelmi kutatásokat is végzett. 2008-ban Steve Carrell oldalán csillogott a Zsenikém – Az ügynök haláli című filmben, amelyért szinte csak pozitív kritikákat kapott. Ezt követően a Rachel esküvője (2008) című drámában nyújtott alakításáért Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték.

Ezután már magabiztosan vállalta el a főszerepeket, például a Szerelem és más drogokban (2010) Maggie-t játszotta, a Tim Burton rendezte Alice Csodaországban filmben (2010) a Fehér királynő, A sötét lovag – Felemelkedésben (2012) a pimasz humorú Selina Kyle, a Macskanő volt. 2012-ben Fantine-t játszotta Tom Hooper rendező Victor Hugo-regényadaptációjában, a Nyomorultak című brit–amerikai zenés drámában, az alakításért a legjobb női mellékszereplő kategóriában Oscar-, Golden Globe-és BAFTA-díjat kapott. 2014-ben szerepelt többek között Az élet dala romantikus drámában és a Christopher Nolan rendezte Csillagok közöttben Matthew McConaughey és Jessica Chastain oldalán.

2015-ben ismét színpadi szerepet vállalt a Public Theaterben, vadászpilótát alakított George Brant Grounded című színművében.

Még abban az évben szerepelt Robert de Niro oldalán a Nancy Meyers rendezte A kezdő című (2015) vígjátékban, majd Helena Bonham Carter és Johnny Depp mellett az Alice Tükörországban (2016) és a női sztárparádét felvonultató Ocean’s 8 – Az évszázad átverése című (2018) krimiben. Az utóbbi években olyan filmekben tűnt fel, mint a A vihar előtt (2019), Csaló csajok (2019), Sötét vizeken (2019), Az utolsó akarat (2020) vagy a Karanténmeló (2021). Idén Jared Leto oldalán láthattuk az Apple TV-n futó, igaz történeten alapuló WeCrashed című minisorozatban, amelynek egyik producere is, majd ezt követte az amerikai James Gray saját gyerekkora által ihletett, a cannes-i filmfesztiválon bemutatott Armageddon Time című dráma.

A színészet mellett számos jogvédő és jótékonysági szervezetben vállal aktív szerepet,

tagja többek között a Creative Coalition jótékonysági szervezetnek és a Human Rights Campaign jogvédő csoportnak. Az ENSZ égisze alatt működő, a nemek egyenlőségével és a nők felemelkedésével foglalkozó UN Women 2016-ban globális jószolgálati nagykövetévé nevezte ki a színésznőt. 2018-ban 300 hollywoodi nővel együtt létrehozta a Time’s Up nonprofit szervezetet, amely pénzt gyűjt a szexuális zaklatás áldozatainak támogatására. Ukrajna 2022. februári orosz inváziója után adományokat nyújtott az Ukrajnai Vöröskeresztnek, az UNICEF-nek és a Save the Childrennek.

Anne Hathaway férjével, Adam Shulman színésszel, üzletemberrel és két fiával New Yorkban él.

2010–2011-ben a Forbes pénzügyi magazinnak a legjövedelmezőbb hírességeket számba vevő listáján a második volt, 2015-ben a világ legjobban fizetett színésznői közé tartozott, filmjei több mint 6,8 milliárd dollár bevételt szereztek világszerte. 2019-ben – mint az egyik leghíresebb és legsokoldalúbbnak tartott színésznő – csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán.

Nyitókép: AFP/Christophe Simon

A rovat további cikkei