A Makám idén ünnepli 40. születésnapját. A Krulik Zoltán vezette zenekar szinte évente új lemezzel, megújuló formációval jelentkezik. November 25-én egy különleges estén a Fonóban megszólalnak a legkedveltebb Makám-dalok a 40 év terméséből éppúgy, mint a legfrissebb formáció darabjai.

A Makám Quartet a zenekar új vállalkozása, Ady- és Weöres-műsora után a mai költőgeneneráció munkáit kötötte egy csokorba: Falcsik Mari, Jász Attila, Jónás Tamás, Lackfi János, László Noémi, Szabó T. Anna, Térey János, Tóth Krisztina verseit használva készített összeállítást.

A Makám Quartet idén tavasszal alakult. Megfordultak a Művészetek Völgyében, a Petőfi Felhő Fesztiválon, a Borostyán Fesztiválon, Pannonhalmán, a Bencés Gimnázium, és a Pannónia Stúdióban elkezdődött a lemezfelvétel is.

„A múlt század második felében volt egy hangzásideálom: oboa, akusztikus gitár, nagybőgő, tablá, ebből lett a C.S.Ö., később a Makám. A Makám Quartet is így alakult, váratlanul, szinte a semmiből. A Covid alatt sok új dalt komponáltam, s mikor meghallottam Violát énekelni, tudtam, őrá várnak a dalok. Bata Pityuval az Ady Projekt óta szoros a kapcsolat, Restás Gergő ütős játékára a Szimpla Kertben figyeltem fel öt-hat éve, s kisebb nyomozásra volt szükség, hogy rátaláljak, mivel nem ismertük egymás. Nagyot nevettünk, amikor hosszas hiábavaló telefonálgatás után, kevéske emléktöredékből összerakott leírás után Pribay Vali, a kiváló csellista kibökte, te a férjemet keresed, Zoli! Anyakönyv című prózakötetem írása idején kiapadt bennem a dalszövegforrás, verseket kerestem, amelyek dalszövegként is működnek. Bújtam a köteteket, folyóiratokat, a világhálón keresgéltem, volt, ami a Facebookon köszönt rám. De ha a délszláv háborút a nők szemszögéből idéző Anzix lemezre gondolok, mely előhívott egy remek női énektriót Szalóki Ágival, Palya Beával, Bognár Szilvivel, vagy a karácsonyi lemezünk, a 9 Colinda, melyet Lovász Irénnel készítettünk, mind új hangzást és formációt igényelt” – mesélte Krulik Zoltán a Népszavának.

Az est második részében a klasszikus Makám lesz hallható Magyar Bori énekével, Kuczera Barbara hegedűjével, Eredics Dávid fúvós hangszereivel. A ritmusszekcióban az alapító Krulik Zoltán maga mellett tudhatja Bata István basszusgitárost és Varró Zoli dobost is.

Tovább információ és jegyek itt érhetők el.

A képen a Makám Quartet tagjai a Pannónia Stúdióban. Fotó: Fonó Budai Zeneház