Különleges, meghitt koncertszínházi előadással emlékezik Nemes Nagy Ágnesre Vecsei H. Miklós az alkotótársaival. Október 10-én Rómában, 12-én Brüsszelben debütál a Nem akarok.

Száz éve született Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő, esszéíró, műfordító, pedagógus, a XX. századi magyar irodalom meghatározó alkotója. Az évfordulóra idén a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum centenáriumi évet hirdetett, és számos eseménnyel, irodalmi és zenés programmal tiszteleg a költői életmű előtt. Ebben a kiemelt évben valósul meg a Nem akarok című, Nemes Nagy Ágnes életét bemutató koncertszínházi előadás, melynek rendezője és szereplője Vecsei H. Miklós színművész, zeneszerzője Tempfli Erik Artisjus-díjas zongorista, énekese a Nemes Nagy Ágnest megszemélyesítő Hegedűs Bori, narrátora Juhász Anna irodalmár.

Nem akarok – születés, család, bezártság, felnövés, mester, vallás, iskola, háború, szerelem, döntés, utazás, saját hang. Erő, nőiség, veszteség, magány, kapaszkodó, vers, esszé. Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs. És Szerb Antal, Babits Mihály, Pilinszky János, Ottlik Géza, Mészöly Miklós, Polcz Alaine.

A Nem akarok egy meghitt, zenére fogalmazott életmű négy hangra komponálva, ahol nemcsak egy XX. századi, meghatározó irodalmi életút elevenedik fel, de közelebb léphetünk barátságok, versek, irodalmi művek és emberi döntések hátteréhez, míg dalként kedvenc Nemes Nagy Ágnes-verseink csendülnek fel. A koncertszínházi előadás Nemes Nagy Ágnest idézi meg a színpadon, az erős, a szigorú, a törékeny, a bátor költőt. Aki amikor azt mondja versében, hogy „egy szót se szóltam”, akkor mondja a legtöbbet: életről és halálról, hitről és vágyról. Ez tükröződik a zenére fogalmazott életmű-előadásban is.

„Úgy érezzük, tétje van ennek az előadásnak, annak, hogy 2022-ben megérezzük a szárnysuhogást a költészetben, ahogy a 100 éve született költő fogalmazott. Nemes Nagy Ágnes azt is mondta, vallotta, hogy egész életében, sőt költői tapasztalatában mindig az lepte meg legjobban, hogy milyen közel van egymáshoz a kicsi és a nagy, a mindennapi és a szédítően magas. Ez minket is elindított egy alkotói úton, ennek tükrében olvastuk az életművet, ismertük meg a családot, harcot, békét és háborút. Ami létrejött, az a négy hangon megszólaló, tiszta és emelkedett életmű. Sokszor megrendítő, sokszor hétköznapi. Mint maga a vers” – fogalmazott Juhász Anna, az idei centenárium egyik főszervezője.

A Nem akarok első előadásai tekinthetők a darab nemzetközi premierjének is: október 10-én Rómában, a Szent István Házban találkozhat vele a közönség, míg október 12-én Brüsszelben a Liszt Intézetben, 13-án egy kapcsolódó beszélgetéssel a Brüsszeli Magyar Házban mutatkoznak be az alkotók. A városok választása nem véletlen: Nemes Nagy Ágnes útinaplóiban és megszólalásaiban hangsúlyosan említi ezeket a helyszíneket, ahol élete során járt és maradandó élményeket szerzett. Az előadás hazai premierje november 11-én lesz a MOMKultban, a Nemes Nagy Ágnes-nap keretében egy ünnepi gálán.

Az előadás a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósul meg.

Résztvevők: Tempfli Erik, Hegedűs Bori, Vecsei H. Miklós, Juhász Anna. Szerkesztő: Juhász Anna. Színpadra alkalmazta: Horváth Panna.

Az előadás fotóit Fejér János fotográfus készítette.