A „Nem az ágyban végzem, hajt a vérem” című, a beatzene és a szocialista alvilág kapcsolatait feszegető témával indul a Volt egyszer egy beatkorszak ingyenes előadássorozata március 16-án a Kossuth Klubban. Júniusig hat alkalommal várják a magyar könnyűzene múltjának kevésbé ismert részletei iránt érdeklődőket a beatkorszak.blog.hu szerzői.

A Hangőr Egyesület szervezésében indul útjára a Volt egyszer egy beatkorszak ingyenes előadássorozat a budapesti Kossuth Klubban (Budapest, VIII. kerület, Múzeum u. 9.), március 16-án, szerdán, 17.00 órakor. A beatkorszak.blog.hu szerzőinek élő, vetített előadássorozatát Bezsenyi Tamás kriminológus, történész nyitja, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), illetve a győri Széchenyi István Egyetem oktatójaként több mint egy évtizede kutatja a szocialista, valamint a rendszerváltás utáni éjszakai életet, az abban megmutatkozó szervezett bűnözést. A Nem az ágyban végzem, hajt a vérem című előadásában a korabeli beatzene és az alvilág kapcsolatát feszegeti a Tangó és Kes podcastet is készítő Bezsenyi Tamás.

Az előadássorozat június elejéig kéthetente jelentkezik a Kossuth Klubban. Március 30-án Vass Norbert Másként fésülködők címmel a punk magyarországi megjelenéséről, megfigyeléséről és megregulázásáról beszél majd. Április 13-án Bihari Balázs Menedzserek szürkezónában címmel a Kádár-kori popmenedzserek életéről beszél, míg 27-én dr. Bálint Csaba plakátokkal mutatja be a rendszerváltás előtti könnyűzenei életet. Május 11-én dr. Csatári Bence Szocialista erkölcscsőszök, avagy a pénznek nincs szaga címmel az Országos Rendező Iroda (ORI) működésébe nyújt majd bepillantást, a félévet záró, június 1-jei alkalommal pedig Koszits Attila segítségével a Kádár-kori könnyűzenei sajtó világában kalandozhatnak az érdeklődők.

Bajnai Zsolt, a sorozat szerkesztője elmondta: terveik szerint minden alkalom egy-egy könnyűzenei kötet bemutatásával indul majd. Az előadásokat pedig rögzítik is, így azok néhány hónappal az élő elhangzás után a világhálón keresztül is elérhetők lesznek.

A rendezvénysorozat az NKA Hangfoglaló-programnak a magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramja támogatásával jön létre.

Nyitókép: Kassák Klub, Neurotic zenekar (Pajor Tamás és Lányi Tamás). Fotó: Fortepan/Urbán Tamás