A Múzeumok Éjszakája sajtótájékoztatóján megtudtuk: az intézmények idén különös bőségben vetnek be zenés, táncos, színházi és gasztroprogramokat, hogy még vonzóbbá tegyék a náluk való vendégeskedést.

„Mi a kultúra? Mitől érezzük magunkat egy közösség részének?” – kérdezte a sajtótájékoztató első megszólalójaként Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, majd a 21. Múzeumok Éjszakáját, annak 442 intézmény által kínált több mint 2200 kulturális programját nevezte olyan nagy közös élménynek, amelynek efféle, közösségteremtő ereje van-lehet. Sokakat érint meg és szippant be az eseménysorozat, azaz indít arra, hogy máskor is múzeumba menjenek. Az idei szlogen, a TRendben vagyunk arra utal, hogy a múzeumok mindig követik a trendeket, és a pandémia online átállásának az volt a nagy tanulsága, hogy az állandó megújulásra való készség követelmény is számukra. A szójáték viszont – az, hogy a trendben a rend is benne van – arra utal, hogy ez az ágazat alapvetően rendben van. Tíz gyűjtemény az emlékév miatt különösen is koncentrál Neumann Jánosra, Veszprémnek mint európai kulturális fővárosnak 13 intézménye várja az érdeklődőket, Miklós Erika személyében pedig idén olyan nagykövete van a nagy megmozdulásnak, akinek sokoldalúsága és a fiatal tehetségek iránti elkötelezettsége, mentorkodása különösen is illik a színes, rengeteg érdekességet kínáló forgataghoz, amely mindig sok gyereket vonz, és ezzel azt üzeni, hogy a múzeumok jövőjéért nem kell aggódunk.


64896de57554a2ce60ac0d21.jpg
Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Miklósa Erika operaénekes, a Múzeumok Éjszakája jószolgálati nagykövete, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója (jobbról balra) a Múzeumok Éjszakája beharangozó eseményén. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról számolt be, hogy városa mostanában mennyire mozgalmas időszakot él át: múlt héten a mozgóképfesztivált látta vendégül, 14-étől a Felező programkavalkádja zajlik majd náluk, a Múzeumok Éjszakájának pedig idén ők a kiemelt helyszíne. Közel húsz éve csatlakoztak a programhoz, akkor még csak két intézményükkel, míg most 13 rendezvénygazda harminc helyszínen ötven programmal készül. Száznegyven éve született Egry József, ebből az alkalomból két helyszínen – a Művészetek Házában és a megújult Laczkó Dezső Múzeumban – egyaránt kiállítják a fiatalkori és az érett alkotásait, Vass László pedig tárlatvezetéseket és cipőkészítő workshopokat tart majd a gyűjteményében. Idén új intézményük, a két hete megnyitott Foton Audiovizuális Centrum is bekapcsolódik az eseménysorozatba, és az érsekség is ígér meglepetéseket.

Miklósa Erika, miután az ő szereplésével a Múzeumok Éjszakája idei reklámfilmjeiből válogatást vetítettek, elmondta, hogy mekkora élmény volt számára a forgatás, a Monarchia korába való belehelyezkedés, korabeli ruha viselése egy egész napon át. Ennek hatására világossá vált számára, hogy a múzeum intézményére is érvényes, amit neki egyszer az operáról mondtak: nem kegytárgy, hanem érett gyümölcs, amelybe bele kell harapni, hogy igazán megértsük és értékelni tudjuk. A sajtótájékoztató helyszínére, a Természettudományi Múzeumba belépve gyerekzsivaj fogadta, és ez összekapcsolódott benne a forgatás élményével, amelyet maga is gyermeki lélekkel csinált végig. A múzeum érdekesebb, mint a tankönyv, és még érdekesebb éjszaka – ezt ő, aki világszerte az Éj Királynője volt az operaszínpadokon, igazán tudja. A Múzeumok Éjszakája sok zenei, táncos, színházi és gasztroprogrammal, vagyis színes élmények sokaságával várja vendégeit.

Bernert Zsolt, a Természettudományi Múzeum főigazgatója elmondta: ők már négytől fogadják a családokat, mert hozzájuk sok gyereket szoktak vinni, akiknek időben haza kell érniük. Idén Latin-Amerika, a világ legváltozatosabb élővilágú vidéke a vendégük, ezért brazil és ecuadori zenére, táncra, élő lepkékre, street foodra és nyolc dél-amerikai kiállításra készüljön, aki őket választja. Mondanivalóját két szambázó táncosnő nyomatékosította mintegy tízperces produkciójával, amely mindig újrakezdődött, amikor már meg akartuk tapsolni. Végül pedig megtudtuk, hogy egy szerencsés múzeumlátogató nyolcnapos tunéziai nyaralást fog nyerni idén.

Nyitókép: érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeum előtt a Múzeumok Éjszakáján, egy korábbi évben. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI