A velencei Gallerie dell’Accademia beperelte a puzzle-iről is ismert Ravensburgert. Az olasz bíróság annak ellenére is megtiltotta a játékgyártó és kiadó cégnek, hogy Leonardo da Vinci Vitruvius-tanulmányából kirakóst készítsen, hogy a rajz public domainnek, azaz közkincsnek minősül.

Giulio Manieri Elia 2019 óta a Gallerie dell’Accademia vezetője, és kinevezése óta dolgozik azon, hogy felszámolja Leonardo mesterművének tiltott használatát. 2022 őszén döntött úgy a velencei bíróság, hogy a Ravensburgernek be kell fejezni a Vitruvius-tanulmányból készített ezerdarabos puzzle forgalmazását és gyártását. A vállalat fellebbezett, és arra hivatkozott, hogy a kulturális örökségre vonatkozó előírás csak Olaszországra vonatkozott. A bíróság azonban kimondta, hogy 2022. november 17 óta dobozonként ezerötszáz eurót kell a Gallerie dell’Accademia számlájára befizetni, írja az ArtNet.

A Vitruvius-tanulmány Leonardo da Vinci vázlata, amely az emberi test méretarányait mérte fel és elemezte. A tanulmány 1490 körül, tükörírással készült.

A puzzle-t 2009-ben dobták piacra, a velencei múzeum tíz évvel később jelezte, hogy tíz százalékot minden eladásból. Már nem listázzák a terméket a Ravensburger oldalán, viszonteladóknál azonban elérhető.

Nem a Gallerie dell’Accademia az egyetlen kulturális intézmény, amely az örökségvédelemre hivatkozva beperel üzleti vállalkozásokat.

2022 októberében a firenzei Uffizi vitte bíróság elé a Jean Paul Gaultier divatházat Botticelli Vénusz születése című festményének felhasználásáért, 2021-ben pedig a PornHub ellen kezdeményezett eljárást Cezanne, Tiziano és mások műalkotásainak felhasználása okán.

Fotó: AFP/Gabriel Bouys