Denis Villeneuve trilógiává bővítené a Dűnét: miután Frank Herbert azonos című regényét két részben feldolgozta, A Dűne messiása című könyvből is szeretne filmet forgatni, de több Dűne-filmet nem tervez – számolt be róla a deadline.com. hollywoodi hírportál.

Herbert a Dűne után további négy kapcsolódó regényt írt, de Villeneuve a napokban adott interjújában leszögezte, hogy számára A Dűne messiása lenne az utolsó Dűne-film, trilógiánál nagyobb vállalkozásban nem gondolkodik.

A rendező már tavaly megemlítette az Empire magazinban, hogy nagy álma trilógiává bővíteni a produkciót, és jelenleg is dolgozik a harmadik film forgatókönyvén. Villeneuve azonban hozzátette: Herbert későbbi folytatásai már túl ezoterikusak a számára.

A deadline.com emlékeztetett arra, hogy Frank Herbert után idősebb fia, Brian és Kevin J. Anderson is bővítette a Dűne-univerzumot előzménytrilógiákkal, amelyek alapanyagul szolgálhatnak a Warner Bros. számára egy esetleges sorozat további epizódjaihoz.

2022-ben Villeneuve Dűne című eposzát több kategóriában is Oscar-díjra jelölte az amerikai filmakadémia, és a legjobb látványtervezésért járó elismerést meg is kapta Patrice Vermette és a berendező Sipos Zsuzsanna. A Timothée Chalamet és Zendaya főszereplésével forgatott Dűne: Második rész február 29-től látható a magyar mozikban.