fbpx

Nem maradunk kultúra nélkül

A kulturális szférára épp oly csapást mér a világjárvány, mint az élet többi területére. A kulturális intézmények, szakemberek és művészek azon dolgoznak, hogy ha más formában, de elérhetővé tegyék az embereknek a közkincseket, a szórakozást és kikapcsolódást.

„A kultúra felelőssége, hogy a szellemi életet táplálja, a kiegyensúlyozott léthez szükséges lelki muníciót, viselkedésmintát átadja az embereknek. Iránymutatással, rendszeres információval kell ellátnunk a közösségi vezetőket, hogy munkájukat segítve zökkenőmentessé tegyük számukra a kultúra céljának betöltését. A kultúrának ebben a kiélezett helyzetben kulcsszerepben van a szükségszerű társas együttlét megélésében, a válságkezelés megoldásában, a pánikhangulattal szemben egy társadalmi összefogás, segítő emberi hangulat kialakításában. Ennek legfőbb letéteményesei a kulturális szakembereink, művészeink, számítunk rájuk!” − mondta Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára.

Számos intézmény tette át programjainak egy részét a virtuális térbe, elérhető közgyűjtemény-adatbázisaikkal segítik az online oktatást. Az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) gyűjteményében jelentős számú kötelező olvasmány nem csupán olvasható, hanem hangoskönyv formájában meg is hallgatható. De szabadon elérhető a legnagyobb digitális folyóirat-adatbázis 1157 féle újsággal, a Szabad Európa Rádió archív hanganyagai és teljes műsorfolyama, valamint a Digitális Képarchívumban fotói, infografikái, prezentációi.

A Magyar Nemzeti Múzeum meglévő digitális adatbázisait tölti rendszeresen új tartalmakkal, mint a MuseuMap, a Magyar Nemzeti Múzeum kincsei és a Régészeti Adatbázis.

A Fővárosi Nagycirkusz rendszeres, online közvetítéseket tart előadásaikból a Facebook-oldalukon és YouTube csatornájukon. Acrobat Home Office Challenge elnevezésű kis videó-kampányukkal mozgásra és ügyességre ösztönzik a kihívásokat keresőket, melyet egyre több nemzetközi művész is elindított saját országában.

A Magyar Állami Operaház is indított aktív kezdeményezést: Nemzeti Dalaink című programjukban énekművészek vesznek fel videóra egy könnyen megtanulható népdalt, melyet diákok „visszaénekelhetnek” nyereményekért a közösségi felületeken. Spotitfy-oldalukon pedig bárki élvezheti a Magyar Állami Operaház Zenekarának előadásait.

„A kultúra szakemberei, a művészek, helyi példaképek fontos, hogy összefogjanak, egymást segítsék, ötleteljenek és megosszák egymással tapasztalataikat azért, hogy a mindennapi életet könnyebbé, viselhetőbbé tegyék. Az emberek lelki erejének, egészséges mentalitásuknak és erkölcsi tartásuknak megőrzése van a kezükben. Nem szabad félvállról venni és csupán az egészségügytől és a rendvédelemtől várni mindenre a megoldást” – hangsúlyozta a kultúráért felelős államtitkár. 

Kiemelt fotó: wikipedia

A rovat további cikkei