Petőfi Sándor elbeszélő költeményét Stork Natasával, Szilágyi Ágotával és Szamosi Zsófiával láthatja a közönség a 6színben. A bemutató június 4-én lesz.

Petőfi Sándor 1848 júniusa és szeptembere között írta Az apostol című elbeszélő költeményét vagy, ahogy Szerb Antal definiálta, „költői elbeszélés”-ét. Az önéltrajzi ihletésű szöveg először 1874-ben jelent meg a Petőfi Sándor költeményei című illusztrált díszkiadásban.

Az apostol egy Szilveszter nevű férfi története, a művet azonban a rendező, Szilágyi Bálint három színésznővel, Stork Natasával, Szilágyi Ágotával és Szamosi Zsófiával állítja színpadra. „Engem is meglepett Szilágyi Bálint rendező ötlete, hogy három nővel képzeli el az előadást – mondta az Oscar-díjas Mindenki főszerepét játszó Szamosi Zsófia. – Nagyon izgalmas ez a koncepció, főleg úgy, hogy

férfi írta, férfi a főhőse, ráadásul a főszereplő lehetne akár maga Petőfi is.

Nem egy dramatizált változatot játszunk el, nincs átírva dialógusokra a költemény, hanem minimális húzással elhangzik az egész mű. Mégsem egy szavalatot hallhatnak a nézők, hanem egy kísérletező előadást látnak majd.”

Szamosi Zsófiának iskolai emlékei voltak Az apostolról, de a friss találkozás őt magát is meglepte: „Ez egy nagyon komplex mű, nehéz olvasmány. Úgy sejtem, hogy az iskolás korosztálynak színpadon látva jóval befogadhatóbb.

Én is a próbák alatt értettem meg azt, hogy Petőfi életművének ez micsoda gyöngyszeme.

Amire biztosan nem gondoltam korábban, az pedig az, hogy mennyi humoros részlet rejlik benne.”

Nyitókép: Szamosi Zsófia. Fotó: Köő Adrienn