A Déri Múzeum gyűjteményének értékes darabjai is szerepeltek azon a nagyszabású nemzetközi kiállításon, amely Európa első királyai címmel nyílt meg tavaly Chicagóban, a Field Múzeumban. A tárlat zárása után azonban az anyag egy része nem utazik haza.

A Déri Múzeum gyűjteményének értékes darabjai is szerepeltek azon a nagyszabású nemzetközi kiállításon, amely Európa első királyai címmel nyílt meg tavaly Chicagóban, a Field Múzeumban. A tárlat a Balkán-félsziget északi régiója és a Kárpát-medence kiemelkedő régészeti leleteiből válogatva nyújtott sajátos áttekintést mintegy 7500 évet átfogva, a neolitikumtól egészen a késő vaskor időszakáig. Az egyik leglátványosabb és legjelentősebb tárgycsoportot éppen a Déri Múzeum legbecsesebb bronzkori tárgyaiból, a 12 bronzbaltából és a kontinens egyik első bronzkardjából álló ún. hajdúsámsoni bronzkincs jelentette. Utóbbi volt látható a Field Múzeum északi homlokzati molinóján is. A kiállítás 2023. március 31-től 2024. január 28-ig várta a látogatókat Chicagóban.

A sámsoni bronzedény kincs jelenleg csomagolásra vár a Field Múzeum raktárában, ám még nem tér haza. Ez év április 5-től egészen 2025 januárjáig ugyanis Kanada Gatineau városában, a Kanadai Történeti Múzeum kiállításán lesznek láthatók a Déri Múzeum értékes tárgyai.