„Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv" – Kányádi Sándor gondolatait mottóul véve a Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi meg, amelyek az egységes magyar irodalom, nyelv és kultúra ügyét szolgálják.

A 2021-ben egész éven át zajló, több mint félmillió embert megszólító, nagy sikerű Pilinszky 100 centenáriumi sorozat 2022-ben Nemes Nagy Ágnes-centenáriummal folytatódik a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint Juhász Anna irodalmár szervezésében. Címe Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes 100 lesz, hisz az 1922. január 3-án született költő a XX. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja, akinek megismerésére ismét egy egész évet szentelnek.

„A Nemes Nagy Ágnes 100 centenáriumi sorozat felépítése nagyban hasonlítana a 2021-es Pilinszky 100 sorozathoz, hisz egyévnyi tapasztalatot gyűjtöttünk össze arról, mit szeret a közönség, minek van hatása, mivel lehet közel kerülni a befogadókhoz, mit érdekes kiemelni az életműből egy ilyen kerek évfordulón” – árulta el Juhász Anna, így ismét számíthatunk irodalmi utazásokra, sétákra, estekre (ezúttal a MOMKulttal partnerségben) és diákokat megszólító programokra. Az első esemény részletei már elérhetők ezen az oldalon.

Emellett elindul az Irodalmi Karaván rendezvénysorozat, melynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, valamint határok nélkül megismertetni a kortárs szerzőket.

Az Irodalmi Karaván egy olyan irodalmi road-show, ami több generációt bekapcsolva, a magyar nyelv és irodalom értékeit őrizve, irodalmi évfordulókra fókuszálva, de kortárs szerzőket is bemutatva Magyarországon belül, illetve az országhatáron túl is „utaztatja” az irodalmat. A programokon lehetőség van arra, hogy az alkotók megmutassák: ugyanúgy gondolkodnak értékről, és kíváncsisággal fordulnak egymás felé. Az Irodalmi Karaván első utazására 2022. január 25. és 28. között kerül sor, a magyar kultúra napjához kapcsolódva, Székelyföldre. Az útiterv szerint négy várost érintenek: a szervezők Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek megrendezésével készülnek a kiemelt programokra. Az utazás során kortárs írókkal, dedikálásokkal, beszélgetésekkel és könyvekkel várja a közönséget Juhász Anna, a program vezetője.

A programokkal kapcsolatos további részleteket január első napjaira ígérnek a szervezők, részleteket az Irodalmi Szalon Facebook-oldalán és a PIM Facebook-oldalán olvashatunk.