Közel négy éve kapott meghívást a németországi Fellbach városától a Pécsi Balett, hogy a Rómeó és Júlia című előadást bemutassák testvérvárosukban. A dátumokat már kitűzték, amikor a világjárvány közbeszólt. A programot akkor elhalasztották, de az egyeztetések folyamatosan zajlottak.

„Fantasztikus, hogy újra külföldre utazhat társulatunk, és a pécsi és hazai repertoárjátszás mellett lehetőségünk van egy friss közönségnek bemutatkozni, inspirálódni. Németországban erős és értő közönsége van a modern balettnek, így már a meghívás maga a munkánk elismerését jelenti. Most egyébként is különösen fontos minden pozitív visszajelzés a művészi életben… A turné társulatépítő ereje sem elhanyagolható, melyet jó lesz táncművészeinknek az elmúlt évek kihagyása után újra megtapasztalni. Csodálatos tudni, hogy Pécs testvérvárosa, Fellbach kulturális vezetése nem mondott le rólunk, és folyamatosan azon voltak, hogy a Rómeó és Júlia előadásai valamikor mindenképpen megvalósulhassanak” – fogalmazott Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett ügyvezetője a november 6. és 10. közötti turnéról.

Örök érvényű gondolatok és emberi viszonyok, az érzelmek legszélesebb skálája, legnagyobb amplitúdói jelennek meg Rómeó és Júlia igaz szerelmének tragikus, egyúttal felemelő történetében. A fellobbanó kamaszszerelem, mely katartikus véget ér, megszólít, tükröt tart és önértékelésre késztet. Mértékletességre és önfegyelemre, egymás elfogadására és a gyűlölet kioltására tanít. A Pécsi Balett előadása a kulturált ember oktalan viszálykodásának, a másik szinte ösztönös elutasításának indokait keresi, és azt, hoz-e megbékélést a két fiatal halála, kibékíthető a kibékíthetetlen.

Vincze Balázs szenvedélyes és dinamikus táncnyelve keltette új életre William Shakespeare szerelmespárjának meséjét. A különleges látványvilágról Cziegler Balázs díszlettervező és Kiss Julcsi jelmeztervező kreatív fantáziája gondoskodott. A Rómeó és Júlia eredeti zenéjét klasszikus inspirációkra Riederauer Richárd írta.

Fotó: Pécsi Balett