filhA V4 kulturális miniszterek 23. találkozóján elfogadták a szakértők által előkészített, az elmúlt egy évben felmerült V4-es ügyekről és a közeljövő terveiről szóló jelentést, megvitatták a kulturális vonatkozású digitalizáció egyes kérdéseit, és elfogadták a találkozóról szóló nyilatkozatot. Döntöttek arról is, hogy a Visegrád Díjat a Nemzeti Filharmonikus Zenekar veheti át jövőre.

 

Az eseményen magyar-lengyel kulturális megállapodást írt alá Doncsev András parlamenti államtitkár és Bogdan Zdrojewski, a Lengyel Köztársaság kulturális és nemzeti örökség minisztere. Az aláírását követően Doncsev András a lengyel minisztert hivatalos magyarországi látogatásra hívta.

 

Az aláírt munkaterv a kulturális területen való együttműködésre, magyar és lengyel alkotók és alkotóközösségek, valamint a kultúra terén működő intézmények és szervezetek közötti közvetlen kapcsolatok támogatására, továbbá az alkotóművészek irodalmi, zenei, színházi és a vizuális művészetek körébe tartozó műveinek bemutatására alapoz. A két fél megállapodott abban is, hogy ösztönzik és támogatják a magyar és a lengyel művészek és művészeti együttesek részvételét a színházi és zenei, valamint vizuális művészetek fesztiváljain, és más jelentős kulturális rendezvényeken. Mindezen kívül bátorítják az irodalmi alkotások fordítását egymás nyelvére, az országaikban rendezett nemzetközi könyvvásárokon való részvételt, a közgyűjteményi intézmények közötti szakmai együttműködést, a közös kiállítások, tárlatok kölcsönösségi alapon való szervezését.

A Visegrád Díjat 2004-ben alapították a V4-ek kormányai azon művészek, illetve intézmények munkájának elismerésére, akik, illetve amelyek hozzájárultak a visegrádi országok közötti kulturális együttműködéshez. Az elismerést a magyarok közül első ízben Spiró György író vehette át 2009-ben. A Nemzeti Filharmonikus Zenekart 1923-ban alapították. A kezdetektől a magyar komolyzenei élet egyik legmeghatározóbb szereplője, a nemzetközi elismertségen kívül Magyarországon is töretlen népszerűségnek örvend. Az utóbbi időben számos fontos külföldi meghívásnak tett eleget. A 2003-as New York-i koncertjükért Lully-díjjal tüntették ki, az ugyanebben az évben kiadott CD-jük elnyerte a Gramofon Magazin ?Az Év Felvétele? díját is. Cannes-ban a MIDEM Classical Award zsűrije szintén a legjobbnak ítélte meg őket.