A hetet a Parno Graszt együttes nyitotta, amely az expó legnagyobb színpadán lépett fel. Ezt követően, március 15-én az 1848–49-es forradalom hőseire Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő produkciójával emlékeztek az expó Dubai Millennium Amphitheatre színpadán. Március 16-án az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes egy nagyszabású produkcióval lépett fel, szintén a kiállítás legnagyobb színpadán, a Jubilee Stage-en.

A tájékoztatás szerint március 17-én a 900 ezredik látogató is átlépte a magyar pavilon kapuit, egy fiatal pár, akik Csehországból érkeztek Dubajba. Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország ügyvezetője és Tatár Szabolcs miniszteri biztos egy emléklappal és magyar kézműves-termékeket tartalmazó ajándékcsomaggal köszöntötte őket.

Március 17. és 19. között a látogatók a magyar kézműves-hagyományokkal ismerkedhettek meg. A pavilon melletti sétányon tojásfestés, csipkeverés, mézeskalács-díszítés, gyöngyfűzés és egyéb mesterségek képviselői tették színessé a programsorozatot.

A világkiállításon március 18-án tartották a hivatalos magyar nemzeti napot. Nyitóeseményeként Lakatos Mónika és a Romengo zenekar lépett fel az expó szívének is nevezett Al Wasl Plazában. A nemzeti nap fő eseménye szintén az Al Wasl Plaza területén megrendezett hivatalos ceremónia volt, amely Osama Naffa Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének beszédével kezdődött, majd a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciójával ért véget.

Havasi Balázs

Mint írják, a nap lezárásaként a Tiszta forrás című darab világpremierjére került sor a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes és Guessous Mesi közreműködésével. A produkció az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatta be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára. Az előadás az egyik legsikeresebb program volt a magyar pavilon szervezésében az elmúlt hat hónap során.

A nemzeti hét Havasi Balázs zeneszerző, zongorista produkciójával zárult március 19-én.

Nyitókép: Nemzeti nap esti gálaműsor. Forrás: Expo 2020 Hungary