A Nemzeti Táncszínház a Várkertben

Egyéb

Műfajok széles körével találkozhatunk a Nemzeti Táncszínház előadásában a Várkertben. Mennyire tudták magukévá tenni az új helyszínt?

A Nemzeti Táncszínház 2014/2015-ös évadának egyik alternatív játszóhelye a Várkert Bazár. Az újjászületett épületkomplexum multifunkcionális termében táncolnak az általunk szervezett professzionális táncegyüttesek. Döntően a vezető, kortárs tánc és néptánc együttesek repertoárdarabjait állítottuk színpadra. Mára elmondhatom, hogy zökkenőmentesen zajlanak programjaink ebben az új térben.

 

Hány előadást terveznek még idén a Várkertbe, milyen különlegességet láthat ott még idén a közönség?

Novemberben a Budapest Táncszínház Flabbergast /Bolero estje, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes az első világháborúnak állít emléket Sírnak a harangok című produkciójával, amelyet Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus hozott egységbe, teret adva az együttes fiatal táncművészei számára, akik koreográfusként mutatkoznak be.

A novemberi program része a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szakirány növendékeinek előadása, a hónap végén pedig a Szegedi Kortárs Balett Stabat Matere ad valódi ihletet a karácsonyi ünnepekhez.

A decembert szintén a Szegedi Kortárs Balett nyitja Rítus című estjével a Várbazárban, majd a Bozsik Yvette Társulat felújított Boleroja és a Tavaszi áldozat koreográfiák állnak össze egy estté. Ady Endre versei ihlették a PR-Evolution Dance Company Örök kikelet című estjét, decemberben pedig a Vasas Művészegyüttes Hetvenen túl című produkciójával zárunk a Várkertben.

 

Mely előadások számára tökéletes helyszín a Várkert, mi alapján választották ki az oda kerülő előadásokat?

Minden helyszínnek, színpadnak megvan a maga szellemisége, atmoszférája, így a Várbazárnak is. E helyszínt izgalmassá teszi az építészeti stílusa, annak gazdagsága, valamint az e falak között kialakított modern, 21. századi multikulturális terem. Ehhez próbálunk igazdodni a választás során, nagy ívű témákat választunk modern megfogalmazásban.

 

A közönség megszokta már az új helyszíneket? További négy helyszínen játszanak, miként egészítik ki egymást ezek?

A Nemzeti Táncszínház befogadó színházként csaknem 40 hazai, professzionális táncegyüttes előadásait menedzseli. A Várszínházban két színpadtér állt rendelkezésünkre, és emellett a Művészetek Palotája-Fesztivál Színháza. E színterekben tudtuk megvalósítani azt az modellt, amelyben akár végigkísérhetjük egy-egy koreográfus kinyílását. Kísérleti előadásokra a kamaraszínpad, intimebb, mégis nagyszínpadi előadásokhoz egy 250 fős színházterem, míg a befutott, nagy együttesek számára a Fesztivál Színház hatalmas színpada és technikája áll rendelkezésre.

Ezt a modellt próbáljuk színpadméretben tartani, így a kamara előadásokat a Marczi Közösségi Térben, a gyermekelőadásokat és néptánc produkciókat a Hagyományok Házában, a klasszikus színpadméretre koreografált esteket a MOM Kulturális Központban és a Várkert Bazárban, a nagyszínpadi műveket pedig a Fesztivál Színházban állítjuk színpadra.

Megerősített kommunikációval kérjük a közönséget, hogy kövessenek minket ebben az átmeneti évadban és érkezzünk meg együtt a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyére majd 2015/2016-os évad kezdetén, a Millenáris Teátrumba.

 

Hányan látogatják az előadásaikat, az utóbbi hónapokban melyik volt a legnépszerűbb előadásuk?

Az évad első két hónapjában tartani tudtuk a nézőszámot, jegybevételünk pedig emelkedést mutat, amit jó előjelnek veszek. Annak, hogy a Nemzeti Táncszínház közönsége velünk tart és sikerült új réteget is megszólítani.

 

Az elkövetkező előadások közül ki tudna emelni egy-két, kifejezetten érdekeset?

Csaknem negyven együttes táncol színpadainkon. Nem szeretnék különbséget tenni, mindenki másért szerethető, itt mindenki fontos. Ahogy egy édesapa sem tud választani gyerekei közül, én sem szeretnék.