fbpx

Nemzetközi animációs filmek ingyenesen a Cervantes Intézettől

December 23-ig a 21. század női animátorai sorozat részeként ingyenesen tekinthetők meg spanyol rendezőnők felnőtteknek készült animációs filmjei a Cervantes Intézet Vimeo-csatornáján. A Fedezd fel Zurbaránt! program keretében pedig december 11-én a Szépművészeti Múzeumban Zurbarán, Velázquez, Murillo és más nagy spanyol festők műveit ismerhetik meg az érdeklődők, míg december 18-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Zurbarán és tizenkét fia című dokumentumfilmet vetítik.

Az animációs világ kreativitása végtelen, napjainkban e művészi kifejezésmódban számos női alkotó is jelen van, akik érdekes nézőpontból mutatják be filmjeiket. A Cervantes Intézet a Mujeres y Cine Fesztivállal együttműködve, a 21. század női animátorai sorozat keretében minden pénteken és kedden egy-egy felnőtteknek szóló animációs filmet tesz elérhetővé december 23-ig Vimeón.

María Manero Patchwork című története édesanyjáról szól, hogy milyen bátran viselte májtranszplantációjának viszontagságait. Begoña Arostegui Én című rövidfilmje Arthur Schnitzler egyik elbeszélésén alapszik. A főszereplő napjai egyhangú monotóniában telnek, mígnem egy egyszerű, „Park” feliratú plakát mindent megváltoztat. A film azt jeleníti meg, milyen elképesztő, amikor rájövünk, milyen mértékben a nyelv által értelmezzük a világot.

María Trénor És te hol voltál? című alkotása a nők elleni erőszak jelenségére hívja fel a figyelmet, a bemutatott három történetének alapjául Mozambikban és a Fülöp-szigeteken készült interjúk szolgáltak. A sorozat zárófilmje, María Lorenzo Városi szfinx című alkotása december 21. és 23. között tekinthető meg. A rendező 2018 és 2019 között Valencia street art alkotásait örökítette meg, a gyors eltűnésre ítélt képeket az animáció eszközével értelmezi újra és őrzi meg az örökkévalóságnak.  

A Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye kétségkívül az intézmény egyik legféltettebb kincse. A Fedezd fel Zurbaránt! program keretében december 11-én a gyűjtemény kurátora, Lantos Adriána vezetésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a kollekcióval, melynek gazdagsága és változatossága is egyedülálló, mivel a Prado Múzeumon kívül más intézmény nem büszkélkedhet hasonlóval.

December 18-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban még egy alkalommal látható lesz Arantxa Aguirre Zurbarán és tizenkét fia című 2020-as filmje.

Zurbarán életművében kiemelkedő helyet foglal el az az 1640 körül Sevillában, talán az Újvilág számára festett, tizenhárom vászonképből álló sorozat, amely Jákobot és tizenkét fiát életnagyságban ábrázolja. A dokumentumfilm ezt a sorozatot mutatja be egészen egyedülálló megközelítésben.

Az intézet Instagram-oldalán pedig Nők alkotásai az avantgárd illusztrációk közt címmel 12 alkotásból álló sorozatot nézhetnek meg az érdeklődők. A Matilde Rodríguez kurátori válogatásában megvalósuló online kiállítás a szabadabb, kreatívabb, személyesebb munkákat szeretné fókuszba helyezni, de ugyanakkor a különböző formátumokkal és technikákkal is kísérletezik: láthatók szerigráfiák, kollázsok, kerámiák, rizográfiák, digitális rajzok, szobrok és installációk is.

Nyitókép: Városi szfinx, forrás: Cervantes Intézet

A rovat további cikkei