A Filharmónia Magyarország által szervezett, a világon egyedülálló rendezvény a bartóki életmű mellett az új zene fóruma is. A fesztivál rangját jelzi, hogy Eötvös Péter hosszú szünet után tavaly újra aktív szerepet vállalt Szombathelyen, Perényi Miklós és Rohmann Imre rendszeresen visszatérő vendégek, és a közönség várható nagy örömére 2015-ben hosszú évek után ismét jelen lesz a nemzetközi szinten is leghitelesebb Bartók-előadóként tisztelt Kocsis Zoltán.

bartok-leporello-cimlap

Ebben az évben hangsúlyosan jelennek meg a programban a fiatal Bartókot inspiráló francia impresszionista Debussy és Ravel, valamint a 20. század klasszikusai: Britten, Sosztakovics, Janáček, De Falla és Vaughan Williams is. Számos ma élő magyar komponista műve is elhangzik, például Sáry László különleges opera-paródiája, a Weöres Sándor verse alapján készült ?Remek hang a futkosásban” című ?félig komoly opera”, mely Balázs Zoltán új rendezésében kerül színre a Maladype Színház előadásában. Szintén Sáry Lászlóhoz köthető a fesztivál kuriózumnak számító kiállítása is: a mester különleges kottáit a Szombathelyi Képtárban mutatják be.

A július 10. és 18. között zajló rendezvénysorozatban – mely Szombathely városának minden bizonnyal egyik legjelentősebb kulturális eseménye – jazzkoncert, népzenei est és zenetudományi előadás is helyet kap, a Szent Efrém Férfikar pedig egyedi spirituális Bartók-összeállítással készül.

További információk: filharmonia.hu