Véget ért a 11. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál. Idén három díjat is elhozott a portugál João Gonzalez Jegesek című filmjével, a fődíjat pedig a lengyel Sara Szymanska Premier est című kisfilmje kapta, de több kategóriában díjazták Heta Jaalinoja Nun or Never című filmjét is.

A 11. Primanimán közel 200 filmet láthatott a közönség, melyekről nemcsak a szakmai zsűrik, hanem a közönség is szavazhatott. A háromtagú nemzetközi zsűri tagja volt Alexander Gratzer osztrák animációsfilm-rendező, Láng Orsolya író-költő-illusztrátor és animációsfilm-rendező, valamint Joseph Wallace brit stop-motion animációs alkotó. A Primanima Nagydíját a lengyel Sara Szymanska Premier est (Opening Night) című kisfilmjének adták. A zsűri kiemelte a Łódźi Filmiskola animációs mesterszakán készített, illusztratív karaktereket ábrázoló, érzelemdús film bátor megoldásait az emberi kapcsolatok nüanszainak megragadására.

A legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pál-díjat a MOME-n diplomázott Buda Flóra Anna nyerte 27 című filmjével, amely elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma díját, és erős művészi nyelvezet, átgondolt történetmesélés és egyedi perspektíva jellemzi. A legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat a szintén a MOME animáció szakán végzett Hegyi Olivér A szív kertje című rövidfilmje kapta történetvezetése és festői látványvilágának fókuszáltsága, illetve fanyar humora miatt.


652cf09f1ebbceb3cb37ba89.png
Részlet Buda Flóra Anna 27 című filmjéből. Forrás: Primanima

A Legjobb elsőfilm a finn Heta Jaalinoja Nun or Never című animációja lett, amelyet a zsűri a levegős, derűs animáció mögött rejlő mély spirituális küzdelem miatt szeretett, ami egy olyan individuum belső utazását jeleníti meg, aki teljes mértékben alárendelte magát egy közösség szolgálatának. A Legjobb diplomafilm a MOME animáció szakán végzett Zénó Míra Fox tossing című diplomafilmje lett, amelyet brutális, megragadó és magabiztos történetmesélése miatt díjazott a zsűri. A legjobb diákfilm a Trinidad Plass Caussade–Titouan Tillier–Isaac Wenzek-trió Emberi erőforrások (Human Resources) című bizarr, váratlan alkotása lett csodálatosan természetes párbeszédei és megfigyelő humora miatt. A film a francia EMCA-ban készült.

A Mesterek versenyprogram, amelyet a tavalyi évben indított először a fesztivál, idén is a tapasztalt animációs alkotókra fókuszált. A versenyprogram zsűrije, Kiss Melinda, a METU Animáció és Média Design Tanszékének vezetője, Visky Ábel dokumentumfilm-rendező és Theodorus Kakoullis ciprusi grafikusművész a kategória fődíját a lengyel-magyar Ducki Tomek Disc+ Dog filmjének adta, mely egyszerű és játékos módon közvetít egy erős és összetett üzenetet, eredeti dramaturgiai, vizuális és hangi megoldásokat alkalmazva. Idén két különdíjat osztott ki a zsűri: Különdíj a legjobb történetért az észt Kaspar Jancis Antipolis című filmjének, illetve Különdíj az orosz Anastasiia Zhakulina Ragyogó Lelkek (Bright Souls) című animációjának a legotthonosabb hangulat megteremtéséért.


652cf0fce53c12eb0f62a5d7.jpg
Kaspar Jancis Antipolis című filmjének részlete. Forrás: Primanima

A háromtagú gyerekfilmes zsűri tagjai – Molnár Jacqueline illusztrátor és animációsfilm-rendező, Kele Fodor Ákos intermediális író, a Tea Kiadó főszerkesztője, valamint Maksai Kinga magyar- és médiatanár, író – a PrimaTeen és a Gyerekfilmek versenyprogramban osztott díjakat. A kamasz korosztálynak szóló PrimaTeen versenyben az iráni Yegane Moghaddam Az egyenruha (Our uniform) című filmje nyert kreativitása, kísérletező kedve és frissessége magával ragadó jellege miatt. A gyerekeknek szóló versenyben a francia szerzőpáros, Anne-Sophie Gousset és Clément Céard Nővérnek lenni (To be Sisters) című alkotása nyert, amely a zsűri indoklása szerint redukált formai eszköztárral is képes kihasználni az animációban rejlő lehetőségeket az összetett látványok, a történetvezetés és a mozgás terén egyaránt.

A PrimaSound zsűri tagjai – Zolnai Eliza, Pongor András, Balogh Péter, Kerekes Gábor és Nemes László hangdizájnerek – idén a PrimaSound díj mellett egy különdíjjal is értékeltek egy alkotást. A PrimaSound nyerteseként a finn Heta Jaalinoja Nun or Never című animációt választották. A Jani Lehto által készített hangdizájnt a hangok finom és esztétikus kidolgozottsága, a zörejek és zenei hangok tökéletes kompozíciója és nagy dinamikatartományban való használata jellemzi. A zsűri különdíjat adott a francia-kolumbiai gyártásban készült Carla Melo Gampert A szajha (La perra) című alkotásának, amelyet a nagyon erős, sűrű hangi atmoszféra és jól használt asszociatív hangok miatt díjazott.

A gyerekekből álló PrimaKids zsűri idén Julia Ocker Macska (Cat) című animációját válaszotta. Azért díjazták, mert úgy szól a gyerekekhez, hogy közben minden korosztály számára élvezhető. A képi világa egyszerű, mégis érzékenyen mutatja be a macska és az egerek közötti kapcsolatot, párbeszéd nélkül is jól megjeleníti az állatok félelmeit és érzéseit.

A közönség körében legnépszerűbb magyar gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjat Lovrity Anna Katalin Rozi és Zafír sorozatának A rózsaszín fű című epizódja kapta. A legnépszerűbb nemzetközi gyerekfilm a közönségszavazatok alapján a német Christian Kaufmann Városháza tér (Town Hall Square) című alkotása lett, a legnépszerűbb nemzetközi rövidfilm pedig João Gonzalez Jegesek című animációja. A már többször említett Heta Jaalinoja Nun or Never című rövidfilmje kapta a rendhagyó PrimAlter zsűri díját is, amelyről idén Ferecskó Alexandra közművelődési szakember, Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes, pszichológus, valamint Kökendy Ákos, a Pesthidegkúti Waldorf Iskola tanára és iskolaképviselője döntöttek.

Idén új versenyprogramot szerepeltetett a Primanima. A Sziluettek versenyprogram kísérleti, provokatív és megosztó, felforgató és rendhagyó animációs rövidfilmeket sorakoztatott fel. A program hat különböző tematikus szekciója közül a legnépszerűbb film díját a közönségszavazatok alapján a cseh Daria Kascheeva Electra című filmje kapta. A fesztivál szervezőcsapata is szavazott a versenyprogramban a kedvenc filmjeire, így kapta meg a koreai Chaerin Im Én egy vagyok (I Am a Horse) című alkotása a Backstage díjat.

Idén másodszor osztották ki a My Beloved Animation díjat, amellyel a fesztivál szervezői az animációsfilm-kultúráért végzett áldozatos tevékenységet szeretnék kiemelni. Az elismerést idén Osváth Gábor filmproducer kapta, aki 2012-ben alapította a Filmfabriq nevű filmgyártó céget Ócsai Dorottyával, majd 2014-ben Szimler Bálint rendezővel és Rév Marcell operatőrrel a Boddaht. Számos nemzetközileg is sikeres filmnek volt a producere az elmúlt években.

A Primanima hatodik nemzetközi workshopjának résztvevői a ciprusi Yiorgos Tsangaris és Patrovits Tamás vezetésével kollázsanimációs videoinstallációt készítettek, amelyet a budaörsi Majorban lehetett megtekinteni a fesztivál ideje alatt. A workshop a Countryside Animafest Cyprus együttműködésével született meg, ahol már augusztusban elkezdték a közös munkát a résztvevők. A fesztivál negyedik alkalommal rendezett a Dot&Line-nal közös kritikaíró workshopot Kránicz Bence filmkritikus vezetésével, a résztvevők írásait a Dot&Line animációs oldal közli. Idén másodszor rendezték meg a mesterkurzusokat és fórumokat magába foglaló kétnapos Primanima Academyt.

A 11. Primanimán ismét kiemelkedő volt a látogatók száma, számos telt házas vetítést tartottak, és több külföldi alkotó is elkísérte a filmjét a fesztiválra, akik közönségtalálkozókon meséltek animációikról. A Jókai Mór Művelődési Ház mellett a Major, valamint a BABtér, azaz a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér adott otthont a fesztiválnak.

Nyitókép: jelenet João Gonzalez Jegesek (Ice Merchants) című filmjéből. Forrás: Primanima