A fesztiválon Európa meghatározó egyetemi színházi társulatait látja vendégül a Pécsi Tudományegyetemen belül működő színházi társulat, az eseményt szervező Janus Egyetemi Színház (JESZ).

Idén a pécsi házigazdák mellett Csehországból, Észtországból, Litvániából, Marokkóból, Romániából és Szlovákiából, illetve Szegedről és Debrecenből érkező társulatok mutatják be produkcióikat. Az előadások nyilvánosak, azokat térítésmentesen tekinthetik meg az érdeklődők.

Az ötnapos fesztivál fellépői közül a litvánok egy – a pandémia miatt elrendelt lezárások által inspirált – mozgásszínházi előadást hoznak, az észtek, csakúgy, mint a JESZ, egy népmesei motívumokon alapuló produkciót mutatnak be, míg a román társulat háborús témájú előadással készül. A pozsonyi színi akadémia hallgatói holokauszttémát hoznak, míg a prágaiak női szerzők műveiből válogatott, filozofikus szövegeken alapuló produkcióval érkeznek.     

Az idén 25 éves JESZ a megalakulásától kezdve jelen van a legfontosabb hazai alternatív fesztiválokon, produkciói pedig több díjban is részesültek, továbbá több mint húsz esztendeje külföldi találkozókon is rendszeresen képviselik a hazai egyetemi színjátszást. A fesztivál részletes programja elérhető a jesz.pte.hu oldalon.

Nyitókép: Janus Egyetemi Színház