fbpx

Nemzetközi előadókkal és utcaszínházi forgataggal vár a harmadik Bondoró

Több mint száz programmal szórakoztatja majd a nagyérdeműt a Bondoró Fesztivál, amelyet június 11. és 13. között Kapolcson rendeznek meg.

A Normafa Síház kertjében tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy június 11. és 13. között önfeledt karneváli hangulattal, gólyalábas és marionett előadásokkal, újcirkuszi produkciókkal, továbbá artistákkal és óriásbábokkal, valamint koncertekkel és vásári portékákkal várják a látogatókat egy vidám, nyárindító hétvégére. 

Ebben az évben több mint száz programot hozunk el Kapolcsra, és nyolc helyszínen szórakoztatjuk majd a nagyérdeműt

– mondta Virág Zsóka fesztiváligazgató, aki a Kultúra.hu-val azt is megosztotta, hogy a járvány miatt mindenre felkészültek, még helyszíni gyorsteszteket is biztosítani fognak. 

A nyárindító esemény egyik kiemelt helyszíne a Bondoró Porond. A fesztivál porondmestere, Zugmann Zoltán „Cugi” a sajtótájékoztatón is vidám lendülettel kalauzolta végig a vendégeket.

Cugi a Kultúra.hu-nak először azt árulta el, hogy a cilinderén miért van egy fekete színű „főnixmadártoll”. Mint fogalmazott, a Bondoró főnixmadara minden fesztivál végén elég, hogy aztán a következőn a hamvából éledhessen újra. „Ez egy eredeti példány a tavalyi madár tollmaradványából, amit még az utolsó pillanatban kaptam ki a tűzből” – mesélte viccesen. Megjegyezte: a toll a fesztivál kezdetére újra színes lesz. 

„A Bondorón mindig pozitív hangulat uralkodik. Azért különleges, mert a jelenlévők nemcsak egymás mellett vannak, hanem egymással is szívesen elbeszélgetnek. A fellépők egymás produkcióit is megnézik, ezáltal új ötletek és műsorok születnek” – fogalmazott a porondmester.

Sena Dagadu, a Sena Live Band énekesnője (aki egyben az Irie Maffia énekesnője is – a szerk.) lapunknak elmondta: a zenekar már nagyon várja a fesztivált, hiszen másfél év után ez lesz az első fellépésük. „A hatfős zenekarból csak ketten vettünk részt a sajtótájékoztatón. Ébresztően hatott ránk. Most érzem igazán, mennyire hiányzik, hogy újból élőben zenélhessünk.

Egy szép, bolondos, nevetős, mosolygós és jó kedvű fesztiválra számítok.

Remélem, hogy a színpadon felszabaduló energiákat tovább tudjuk adni a közönségnek” – mondta a Sena Band énekesnője, aki úgy tervezi, hogy a gyerekeivel együtt megy le Kapolcsra.

Az eseményen megtudtuk, hogy a porondon fellép majd a Langaléta Garabonciások és a BAB Társulat, valamint a Harkels Puppetry előadásait is láthatja a publikum. Karmesterjátékával porondra lép a Bélaműhely, s a Kajárpéci Vízirevü egyedi tolmácsolásában Hany Istókkal is találkozhatunk. Ugyanitt láthatjuk majd az Ukiyo című különleges előadást is a Ledpuppets tolmácsolásában. A fénybábokkal kísérletező csapat, mintegy saját gyökereit keresve, a „lampionok őshazájába”, Japánba kalauzolja a nézőket a pénteki estén. 

Idén új helyre költözik a Bondoró Színpad.

Az új terepnek köszönhetően a programhelyszín kibővült nézőtérrel és látványos produkciókkal várja majd az érdeklődőket a kapolcsi Kecskekő Sátorhely területén. Ezen a színpadon láthatja a közönség a Tűzmadarak Cirkuszcsoport műsorát, akik a múlt századi vándorcirkuszok misztikus világát jelenítik meg mai ízzel, némi sötét humorral fűszerezve, varietéhangulatban. 

Szendrei Virág Zsófia, a Bondoró projektmenedzsere a fesztivál alapítása óta folyamatosan dolgozik azon, hogy idővel be tudjanak emelni nemzetközi utcaszínházi produkciókat is a kínálatba. S idén végre elérkezett az a pillanat, hogy a Bondoró szervezői büszkén mondhatják: belga, francia és olasz artisták is érkeznek hozzájuk a júniusi fesztiválra. 

„Szívből örülünk neki, hogy a Francia Intézetnek, valamint a Budapesti Olasz Kultúrintézetnek köszönhetően idén már francia és olasz előadók is szerepelnek majd a Bondorón.

De belga produkciók is érkeznek a fesztiválra a Wallonie-Bruxelles International támogatásában. A Bondoró Színpad programjai között szerepel a francia Nicolas Fraiseau látványos artistaműsora, valamint fellép a belga La Cie des Six Faux Nez társulata is. A Bondoró Színpadon mutatkozik be továbbá a szicíliai Gaia Santuccio és Georgina Cassels közös légtornászprogramja is. Emellett a Bordűrbe érkezik még egy lenyűgöző utcás műsor az olasz La Compagnia Autoportante jóvoltából” – mondta Szendrei Virág Zsófia.

A nagyobb elmélyülést igénylő programok és kifinomult stílusok helyszínén idén olyan előadók lépnek fel, mint például a Swing à la Django vagy a David Spischak Quartet, de Kárász Eszter sanzonestjét és a Bin-Jip koncertjét is itt hallgathatjuk az estébe nyúlóan, Lantos Zoltán hegedűművésszel kiegészülve. A Bordűrben a délelőttöket a Herman Ottó Intézet szervezésében megvalósuló szakmai beszélgetések, valamint olyan gyermekprogramok töltik meg élettel, mint például a Modern Art Orchestra ifjúsági programja.

Itt jelenik meg Mórocz Adrienn előadásában Marék Veronika két ismert figurája, Boribon mackó és Annipanni is. A helyszín programjainak sorát Tompos Kátya és Hrutka Róbert közös koncertje zárja. A bensőséges, helyenként elgondolkodtató, helyenként vicces, de mélyen az énekesnő lelkéből fakadó történeteket mind az élet ihlette. 

A Bondoró a kapolcsi utcákat és tereket programhelyszínekké varázsolja.

Szinte minden pillanatban történik valami, ami mosolyt csal az arcokra. Nem lesz ez másként ez alkalommal sem. A fesztivál hétvégéje az egyszeri és megismételhetetlen pillanatoké. Tstközelből tapasztalhatjuk meg az utcai művészetek erejét, eleven momentumait. Érkezik Mimuido, a művészet udvari bolondja, Stubnya Béla és Tulipán Katalin mímes pantomimjátékkal kápráztatnak el, rezesek fújják gólyalábon, de lesz Bábjósda, Fényparádé és Kalandozó Komédium is. 

További információk a www.bondoro.hu oldalon.

Fotók: Kelemen Gergő Photography

A rovat további cikkei