Másodszor rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban, Liszt Ferenc kedvenc templomában. A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg az eseménysorozatra, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a történelmi templomtérben.

Mészáros Zsolt Máté - 2 - Zelnik Péter Zénó.jpg
Mészáros Zsolt Máté orgonaművész. Fotó: Zelnik Péter Zénó

2024-ben Lengyelországgal kettős közös évfordulót ünneplünk: 800 éve született Árpád-házi Szent Kinga, Lengyelország és Litvánia védőszentje és 650 éve született Szent Hedvig, I. Lajos magyar király lánya, később Lengyelország királynője. A Budapest-belvárosi főplébánia-templomban széles körű nemzetközi együttműködés keretében emlékeznek meg a jeles évfordulóról.

Ehhez kapcsolódóan két jelentős lengyel művész, Paweł Wróbel és Roman Perucki, valamint két magyar orgonaművész, Pálúr János és a fesztivál alapítója és művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté ad hangversenyt az idei Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon, valamint különleges vendégként érkezik Silvio Celeghin Olaszországból.

„Különleges programokra számíthatnak az idei évben is a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál eseményeire látogatók, hiszen minden közreműködő orgonaművészt arra kértem, hogy olyan műsort állítson össze, amelyen keresztül betekinthetünk saját nemzeti zenekultúrájuk világába, és legalább egy olyan művet válasszanak emellett, amely megmutatja a közös értékeinket. Rendkívül színes lesz az idei program, sok-sok különlegességet elsőként hallhat a magyar közönség, a hangversenyek egyúttal arra is rámutatnak majd, hogy mit adtak a magyar művészek a nagyvilágnak. A kultúrán keresztül hidakat és barátságokat építhetünk egymással, ami, úgy gondolom, kiemelten fontos a mostani időkben” – vallja a művészeti vezető, akit nemrég a plébániatemplom és Liszt Ferenc kapcsolatáról is kérdeztünk videónkban. Művészeti vezetővé való kinevezése apropóján készült portréinterjúnk itt olvasható.

A fellépőkről

Silvio Celeghin (Olaszország) orgona-, zongora- és csembalóművész. Európa számos országában, Kínában, Oroszországban és Venezuelában adott koncerteket, a legrangosabb nemzetközi orgonafesztiválok rendszeres közreműködője. 1999 óta szólistája és gyakori közreműködője az I Solisti Veneti és a velencei La Fenice Theatre Orchestrának. A Noalei Marzo Organistico fesztivál művészeti igazgatója. Lemezei a Tring, Velut Luna, Artis Records, Werner Fonit, Azzura Music, La Bottega Discantica, Stradivarius, Tactus kiadóknál jelentek meg.

Paweł Wróbel (Lengyelország) orgonaművész, kutató és pedagógus. A varsói Chopin Egyetemen, a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán és a Grazi Zeneművészeti Egyetemen végezte tanulmányait. Több nemzetközi orgonaverseny győztese: Poznań (2005), Gdańsk (2006), Zürich (2011), Miami (2012). Lengyelország mellett koncerteket adott Angliában, Ausztriában, Csehországban, az Egyesült Államokban, Dániában, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, Svájcban és Szlovákiában. A Kielcei Nemzetközi Orgonafesztivál művészeti vezetője, a Jan Długosz Egyetem tanára Częstochowában. 2022-ben ösztöndíjat nyert a varsói Kulturális Minisztériumtól, amelynek keretében elindította a 20. századi lengyel zeneszerzők elfeledett orgonaművei projektet, és elsőként adta közre Aleksander Karczyński orgonaműveit, majd lemezt készített olyan lengyel zeneszerzők műveiből, mint Walerian Styś, Franciszek Przystał, Bolesław Wallek Walewski, Kazimierz Garbusiński. 

Roman Perucki (Lengyelország) a gdaǹski Oliwa-székesegyház orgonaművésze, a Gdaǹski Zeneakadémia kinevezett orgonaprofesszora. Több mint 2500 hangversenyt adott világszerte (Európa valamennyi országában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Japánban, Kanadában, Kínában, Mexikóban és Oroszországban). Mesterkurzusokat tartott Franciaországban, Lengyelországban, Portugáliában, Mexikóban és Oroszországban. A Balti Filharmónia igazgatója, a Musica Sacra Egyesület elnöke. Számos nemzetközi orgonaverseny zsűrijének tagja (Csehország, Franciaország, Lengyelország, Olaszország, Oroszország). Számos állami kulturális kitüntetést kapott a Lengyel Kulturális Minisztériumtól és Gdaǹsk városától, és elnyerte a legmagasabb vatikáni kitüntetést is: Pro ecclesia et pontifice.

Pálúr János a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona- és improvizációtanára, a fasori református templom orgonistája. Orgonatanulmányait Baróti István, Lehotka Gábor és Olivier Latry növendékeként végezte a budapesti Zeneakadémián és a párizsi Conservatoire perfectionnement ciklusán. Orgonajátékával több orgonaversenyen is első díjat nyert. Nevéhez fűződik a mecheleni Flor Peeters verseny első díja (1990), a budapesti Gárdonyi Zoltán-emlékverseny első díja (1991), Párizs Városának Nagydíja (a Grand Prix d'Interprétation de la Ville de Paris) és a párizsi nemzetközi orgonaverseny kortárs zenei különdíja (1997). Európa 17 országában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Oroszországban, Dél-Koreában, Japánban és Ausztráliában adott hangversenyeket, melyek száma 2018-ban meghaladta a 700-at. 1993-tól folyamatosan jelennek meg CD-felvételei, melyek között szerepel Robert Schumann és Maurice Duruflé összes orgonaműve is. Előadóművészi munkásságát Liszt Ferenc-díjjal ismerték el 2017-ben.

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművész és Liszt-kutató a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom zenei igazgatója. Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz hangversenyt adott Magyarországon, illetve Európa számos országában, 2022-ben pedig az Egyesült Államokban és a Szentföld legjelentősebb orgonafesztiválja, a Terra Sancta Organ Festival keretében mutatkozott be. Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai. Számos magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált műveket számára.

A fesztivál részletes programja az elhangzó művek listájával itt olvasható.