Az Art Market Budapest iránt évről-évre egyre aktívabb a nemzetközi érdeklődés. Az idei év számai is jól mutatják mindezt: 5 kontinens 25 országnak több mint 100 kiállítója jóvoltából 500-nál több művész több ezer alkotása lesz rövidesen látható.

Triumph Gallery –  Moszkva

AES+F – The feast of trimalchio
Forrás: aesf.art

Mint minden évben, idén is van egy kiemelt témája az Art Market Budapest rendezvénysorozatának, ami ezúttal az orosz kortárs képművészet. Kísérőrendezvényként az ART.RUS fesztivál programja mutatja be mindazt, amit ma tudnunk érdemes az aktuális orosz tendenciákról.

A Triumph Galériát 2006-ban alapították, és még ebben az évben ők mutatták be először Moszkvában a világhírű Damien Hirst műveit. A legjelentősebb orosz kortárs művészek mellett – mint például Alexander Brodsky vagy az AES+F csoport – nagy figyelmet fordítanak a fiatal generáció képviselésére is. Évente három alkalommal rendeznek fotókiállításokat is, és nemzetközi kiállítási projektekben is részt vesznek. Progresszív alkotók, teátrális beállítások és társadalmi utalások biztosan várhatóak ennél a standnál.

Continua – San Gimignano-Peking-Les Moulins- La Habana

Pascal Marthin Tayou: Gift
Forrás: galleriacontinua.com

Egy brand a világ négy különböző pontján. A Continua elnevezés jelentéséhez híven (az olasz szó magyar megfelelője: folytatódik) a galéria missziója, hogy napjaink képzőművészetének különlegességeit kontinenseken keresztül is összekösse. A közel húszéves galéria három alapítója – Mario Cristiani, Lorenzo Fiaschi and Maurizio Rigillo – valóban nagyban gondolkodik, ha kortárs képzőművészetről van szó. Sikerük záloga, hogy olyan nagy neveket képviselnek, mint Ai Weiwei vagy Anish Kapoor. Vajon Budapestre melyik világsztártól hoznak műveket?

Pavel Zoubok Fine Art – New York 

Vanessa German egyéni kiállításának egyik tárgya
Forrás: Pavel Zoubok Fine Art közösségi média

A New York-i galéria a kortárs és modern művészeten belül is a kollázs, assamblage és az installáció műfajú alkotások népszerűsítésére fókuszál. A kollázsok térhódítása egyébként megfigyelhető tendencia a mai kortárs művészetben, ezért érdemes megnézni, hogy ők milyen műveket szánnak a nagyközönség figyelmébe. Tevékenységükben igyekeznek összehangolni a hiteles művészettörténeti feldolgozást és a műkereskedelem sikerességét, mely vérkeringésébe bekapcsolják a különféle médiumokat is. Képviselt művészeik között szerepel Böröcz András magyar képzőművész is. 

 55Bellechasse – Párizs 

Niloufar Banisadr: Hommage á Magritte
Forrás: 55 Bellechasse közösségi média

„Egy galéria olyan művészek és műgyűjtők számára, akik független gondolkodásúak, bátrak és hűségesek” – így hangzik a 55Bellechasse mottója, mely nem csak önmagukat, de közönségüket is meghatározza. A közösség ereje meghatározó művészet-népszerűsítő tevékenységüknek. Érzelmes, közvetlen és merész standra számítunk tőlük.

Pop/off/art Gallery – Moszkva 

Yuri Zlotnikov- Neo-konstruktív, 1989-1995.
Forrás: Popoffart.com közösségi média

A Forbes magazin legjobb 5 orosz galériája közé sorolt intézmény nem csak saját országának művészeit képviseli, hanem olyan alkotókat is, akik a kelet-közép-európai posztszovjet régiójára fókuszálnak. A szakmai elismertség náluk kiemelkedően fontos, ezért főleg olyan képzőművészekkel dolgoznak – az idősebb és a feltörekvő generáció tagjai közül egyaránt – akik nemzetközi közintézmények gyűjteményében szerepelnek, és olyan rangos művészeti eseményeken vesznek részt, mint a Velencei Biennálé vagy a Documenta. Sergey Popov művészettörténész és alapító pedig a kiemelkedő minőség mellett a részletes információszolgáltatás híve, így garantálja a galéria szakmai nívóját.

Systema Art Complex – Japán 

Japán legnagyobb kortárs galériája öt képzőművészeti brandet foglal magában. Önmagukra úgy tekintenek, mint a japán és az ázsiai művészet felé vezető legfontosabb útra. Tevékenységük központjában kiállítások rendezése és külföldi művészeti vásárokon való részvétel áll. Ezen belül is olyan kortárs műalkotásokat mutatnak be, melyek a hagyományos japán kultúrára jellemző alapanyagokból készülnek és az ősi stilisztikát új megfogalmazás módban közvetítik. 

A-Space Gallery – Svájc

A svájci kortárs galéria fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli az Art Market Budapest rendezvényén. Ez alkalomból ünnepi válogatást hoznak el a magyar közönség számára. Az A-Space működésének különlegessége, hogy kortárs művészek irányítják, akik saját szakmai közegük fiatal tehetségeit hivatottak bemutatni. Megbízható partnerkapcsolatok kialakítására törekszenek, hogy minél hatékonyabban tudják segíteni alkotóik sikerét.

Galerie Koppelmann – Németország 

Sara Berti water in the corner 
Forrás: koppelmann.com

A Koppelmann Galeria igazán kortárs, sokszor szokatlan műfajú kísérleti projekteket, installációkat és klasszikus kiállítási koncepciókat prezentál világszerte a hasonló jellegű művészeti vásárokon és bemutatókon. A kortárs képzőművészet mellett fotóművészeti alkotásokkal is kiemelten foglalkoznak. Ők visszatérő kiállítói az Art Market Budapestnek, így szinte már hazatérnek a Millenáris csarnokaiba.