Idén másodjára rendezik meg április 14. és 28. között a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (Madách International Theatre Meeting-MITEM), amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál társrendezvényeként színesíti a főváros tavaszi programkínálatát. A színházi előadások mellett filmvetítésekkel, közönségtalálkozókkal, beszélgetésekkel és Fesztiválklubbal is készülnek a közönségnek.

A magyar produkciókat is beleértve 13 ország három színpadon mutatja be produkciót: Spanyolország, Svájc, Franciaország, Németország, Lengyelország, Ausztria, Macedónia, Ukrajna, Olaszország, Oroszország, Dánia és Románia. A világhírű külföldi vendégek között szerepel Anatolij Vasziljev, Toni Servillo, Thomas Jolly, David Doiashvili, Alexander Morfov, Viktor Rizsakov és Valerij Fokin.

Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár a rendezvény alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tavalyi sikerekre való tekintettel idén is 200 millióval támogatják a fesztivált. Befogadó gondolkodású, stílusgazdag találkozóra készülnek - tette hozzá.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a rendezvény szakmai fontosságát hangsúlyozta. Mint elmondta, a színészre szeretnének fókuszálni és minél szélesebb képet mutatni más országok színházi életéből.

A skype-kapcsolaton megszólaltatott, A tavaly Oscar-díjat nyert Toni Servillo, A nagy szépség című film főszereplője Belső hangok című előadásával, Thomas Jolly fiatal francia rendező pedig Arlequin, a szerelem által pallérozva című produkciójával érkezik majd Magyarországra.

Az április 10. és 26. között tartó 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál opera-, balett-, jazz-, világzenei, crossover, tánc- és színházi produkció, képzőművészeti és szabadtéri programokkal, valamit különleges ősbemutatókkal várja az érdeklődőket.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt