Európa első társadalmi innovációs díjára jelölték a Skanzen Demenciaprogramját, amely egy speciális, életminőséget javító múzeumi foglalkozás demenciával élő időskorúak számára.

Kép1.jpg
Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A SozialMarie díj azokat a közép-európai, jövőnket formáló társadalmi innovációkat jutalmazza, amelyek a társadalmi kihívásokra új megközelítésekkel, másokat ösztönözve kínálnak megoldásokat.

A Skanzen a magyarországi múzeumok között elsőként dolgozta ki azt a különleges foglalkozást, amely segíti a társadalom egyre nagyobb részét érintő, demenciával és emlékezetzavarral élő emberek életminőségének javítását. A foglalkozás az idősek fiatalkorát idézi meg, így a helyszín, a foglalkozásvezetők öltözéke is az ötvenes és hetvenes évek közötti időszakra koncentrál. A Skanzen Kisalföld tájegységében kiszemelt házban egy 20. század közepe szerint berendezett szobába érkeznek a program résztvevői, amelyet a környezet hitelessé tétele érdekében olyan tárgyakkal egészítenek ki, amelyek ugyanezt a korszakot idézik. A koncepció szerint nem egy foglalkozásra, hanem vendégségbe érkeznek a résztvevők a múzeumba, így könnyedebb, otthonosabb légkörben, az otthon hangulatát idézi a program. A szabad beszélgetés során a tárgyakhoz kötődő érzelmek, emlékek idéződnek fel. A tárgyak kiválasztásának alapvető szempontja, hogy minél több érzékszervre hassanak. A kínált forró italt korabeli bögréből fogyasztják el, a cukortartó látványa, a kiskanál felidézi fiatalságukat, a korban készült parfüm illatának hatására elfelejtett emlékek jutnak eszükbe.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demenciaprogramja nemzetközi szakértők értékelése után 288 – Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Magyarországról, Szlovákiából, Szlovéniából érkezett pályázat közül – került be a SozialMarie díj legjobb 34 jelöltje közé. A szakmai zsűri mellett minden évben a közönség is leadhatja szavazatát a jelöltek egyikére, hogy kiderüljön, melyik az a 15 projekt Közép-Európából, amely formálni tudja jövőnket.

Idén a közönségszavazási hét április 8. és 15. között zajlik (szavazni itt lehet), majd május 1-jén Bécsben immár huszadik alkalommal átadják a SozialMarie – Társadalmi Innovációért díjakat a legértékesebbnek tartott társadalmi újításoknak. A nyertes projekt 1000 eurót kap oktatási és fejlesztési célokra.