Pénteken nyílik meg a Fejér vármegyei Csákváron és a környező településeken a FotoKozma nemzetközi kültéri természetfotó-fesztivál, amely október végéig várja a látogatókat.

Ebben az évben 29 helyszínen látható majd hazánk és a világ legjobb fotósainak mintegy háromszáz képe, amelyek sok szemszögből mutatják be a természet és az ember olykor bonyolult kapcsolatát. A fesztivál idei kiemelt témája a víz és a szárazság; a magyar, olasz, orosz, ukrán, cseh, szerbiai, román, vietnami és amerikai fotók bemutatják a természet szépségeit, a fenntarthatóságot, a klímaváltozást, az ember hatását a környezetre.


64e4f2d51a8a4d39bb0f9bb1.jpg
Balázs Zsolt: A 2022-es nyári aszály

Az ingyenesen látogatható kiállítás képei „meglepőek, elvarázsolnak, és remélhetőleg cselekvésre ösztönöznek minden látogatót e változást igénylő világban” – fogalmazott a fesztiváligazgató, Radisics Milán.

A hazai fotósok közül Daróczi Csaba víz alatti képei a csákvári Szabadság téren lesznek láthatóak, Radisics Milán absztrakt légi tájképei az Esterházy-kastély parkjában várják a látogatókat, Ujvári Zsolt a sekély patakok világát mutatja be, Dombovári Tibor pedig a legjobb búvárképeit prezentálja. Mások mellett az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Parkot Szilágyi Attila mutatja be Kőhányáson, a kápolna előtt.


64e4f3106a9c164555d64ce3.jpg
Daróczi Csaba: Kiskunsági halvilág

A rendezvény központja Csákvár, a további tárlatok megtekinthetőek Vérteskozmán, Kőhányáson, Gánton, Lovasberényben, Vértesbogláron, Tésen és Dörgicsén.

Nyitókép: Andrew Studer: Barangolás a bolygón