fbpx

Nemzetközi történelmi filmfesztivál lesz Pápán

November 12-15. között rendezik meg az első Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivált.

A szemlére 17 országból 186 alkotást neveztek, ezek közül 24-et láthatnak majd a nézők hat kategóriában. Játékfilmeket, rövid játékfilmeket, dokumentumfilmeket, rövid dokumentumfilmeket, animációs és kísérleti filmeket vetítenek.

Összesen 16 díjat ítélnek majd oda, köztük a Pápán született világhírű operatőrről, László Andrásról elnevezett, pénzjutalommal járót.

Minden versenyfilm vetítését megelőzi majd a rendező videós bemutatkozása és a közönségnek küldött üzenete. A díjátadón pedig internetes kapcsolatot teremtenek a nyertes filmek alkotóival.

A fesztivál zsűrijének tagjai Árpa Attila rendező, Győri Márk operatőr, Kovács Claudia operatőr, Zámbori Soma színművész lesznek, és egy angol tagozatos pápai diákokból álló diákzsűri is értékeli majd a filmeket.

A fesztivál eseményei a www.pihff.com honlapon követhetők. A vetítéseket a pápai Petőfi Moziban tartják; a nézők regisztráció nélkül, ingyenesen látogathatják a rendezvényt.

A fesztiválprogram szervezésében részt vett a kanadai Filmfreeway, az eseményt a Magyar Nemzeti Filmintézet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.

Fotó: Váradi Gergely és -Páll Gecse Ákos a Guerilla című film forgatásán. Fotó: Skublics Gergely

A rovat további cikkei