Veszprém

(MTI) – Közép-Európa legnagyobb gyermekművészeti seregszemléjére 6 és 20 év közötti gyermekek, fiatalok érkeznek; a legtöbben Oroszországból, Ukrajnából és Lengyelországból jönnek, mindegyik országot 250-300 gyermek képviseli. Magyarországon szintén 300 gyermek jutott az elődöntőkből a fesztivál veszprémi döntőjébe.

 
Az október 3-i ünnepélyes megnyitót követően négy helyszínen öt művészeti ágban – tánc, színházi előadás, ének, zene és cirkuszi produkció – mutatják be tudásukat a szereplők. Az ötnapos fesztivál ideje alatt összesen mintegy 400 produkciót láthat majd a közönség.
 
Az együttesek és szólisták produkcióit hazai és külföldi szakemberekből, művészekből álló zsűri értékeli; a zsűri elnöke Viktoria Szkopenko, a moszkvai önkormányzat kulturális bizottságának a vezetője lesz.
 
Az egyes kategóriák 1-3. helyezettjei diplomát, serleget és értékes tárgyjutalmakat kapnak, de számos különdíjat is kiosztanak. A modern tánc, népitánc, ének és zene kategóriákban nagydíjat is kiadnak.
 
A díjkiosztó gálaműsort október 5-én 18 órától tartják a veszprémi rendezvénycsarnokban, másnap pedig Budapesten, a Stefánia Palotában gálaesten adnak műsort a fesztivál győztesei, helyezettjei.