fbpx

Nemzetközileg elismert zongoraművésszel koncertezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zeneakadémián

Benjamin Grosvenor napjainkban a nemzetközi zenei élet egyik legkedveltebb szólistája, de Magyarországon még nem lépett fel.

A fiatal brit zongoraművész, Benjamin Grosvenor luganói koncertje után, a Carnegie Hallban esedékes fellépése előtt, kiemelt állomásként érkezik Budapestre. A bemutatkozáshoz Mendelssohn fiatalkori remekművét, a romantikus 1. zongoraversenyt választotta. A concerto a maga korában rendkívüli népszerűségnek örvendett, ma ismét egyre kedveltebb koncertdarab, ami kimagasló technikai tudást, költői érzékenységet kíván előadójától. A kritikusok ezeket az adottságokat mindig kiemelik a Decca művészeként fellépő Grosvenor esetében, így emlékezetes zenei élményre számíthatunk. A mű tökéletes megvalósítását a zenekar művészeti vezetője, Várdai István dirigensként segíti. A versenymű elhangzása előtt a telt házas Nagyteremben a Liszt Ferenc Kamarazenekar a legismertebb szerenáddal, Mozart Kis éji zenéjével köszönti a közönséget.

Az együttes a koncert második felére a 19. század végéről választott egy újra felfedezett különlegességet: az orosz komponista, Anton Arenszkij 2. vonósnégyesét vonószenekari változatban mutatják be. A rendkívül virtuóz, késő romantikus alkotás a szélsőségei miatt egy vonósnégyes számára is kihívásokat tartogat, kamarazenekari előadása egyenesen szakmai bravúrt jelent.

13-án a Kiscelli Múzeum templomterébe várják a zeneszeretőket. A Lazíts klasszikusokkal! című délutáni előadásra már minden jegy elkelt, ezért 18 órakor megismétlik a barokk és romantikus slágerekből összeállított, pihentető programot.

Nyitókép forrása: Liszt Ferenc Kamarazenekar

A rovat további cikkei