Épp 25 éves jubileumát ünnepli a kapolcsi Művészetek Völgye fesztivál, amelynek Ön is állandó vendége. Idén milyen programokkal készül a rendezvényre?

Az első alkalmakkor még csak kifejezetten Kaláka koncertekkel és az öcsémmel, Vilmossal közös produkcióinkkal léptünk fel, majd később több változatos formációban is muzsikáltunk, mondhatom, hogy valamilyen formában mindig jelen voltunk a fesztiválon. Öt évvel ezelőtt Márta István barátunk felvetette, hogy külön udvarokat is lehetne létesíteni a helyszínen. A koncepció az volt, hogy minden ilyen udvarnak legyen egy házigazdája, aki a maga szája íze szerint szervezi a programokat. Ekkor jött az ötlet, hogy megalapítsuk a Kaláka Udvart, amire én egyből azt mondtam, inkább Kaláka Versudvarnak nevezzük, aminek a neve is jelzi, hogy költészeti és zenei kötődést is egyaránt tartalmaz. Majd megkértük Lackfi János barátunkat, hogy ő legyen az udvarban a költő. Ő pontosan olyan szemléletű, mint amit a Kaláka is képvisel, szeretetteljes kapcsolatra törekszik mindenkivel. Mi nem egy programot hozunk, hanem egy tíz napon át tartó műsorfolyammal készülünk, amelyben lesznek felolvasások zenés irodalmi estek, köztük József Attila est és gyerekeknek szóló koncertek, Vilmos biciklizős lemezét is meghallgathatják az odalátogatók. Idén is lesz kívánság koncert, ami mindig a programok csúcspontja szokott lenni. A közönség a tíz nap alatt egy ládába dobhatja be kívánságait. A Kaláka 45 éves, ezért elég nagy kihívásnak érzem ezt a feladatot, hisz az együttes pályafutása során több mint ezer dalt írt, és érdekes látni, hogy van, aki olyanokat is számon tart, amire mi már alig emlékszünk. Persze, sok az olyan kérés is, ami az állandó repertoárunkban is meglévő, közkedvelt dalainkra érkezik. Visszatérő vendégeink között említeném még Tóth Krisztát és Varró Dánielt is, Szabó T. Annát és még sok más remek költőt, előadót. Minden évben törekszünk olyan embereket is meghívni, akiket, inkább dalszövegírónak tartanak, például Lovasi András vagy Müller Péter, Geszti Péter. A költők mellett mindig van egy zenész is, akik feladnak egy témát, és arra kell verset írni. A nagyobb koncertek közül mindenképpen ki szeretném emelni Malek Andrea produkcióját, aki Kiss Judit Ágnes verseit énekli, a Vadon nő című új lemezét fogja bemutatni.. Emellett a közös népdaléneklés is már hagyományszerűen nagyon fontos eleme a Kaláka Versudvarnak, ugyanis a népdal őrzi az énekelt vers ősi formáját.

Lemezbemutató is lesz?

Rosonczy-Kovács Mihály barátom írt egy könyvet Felsütött a nap az égre címmel, aminek olvasása közben eszembe jutott, ha a könyv kilenc tájegységre osztva mutatja be népdalainkat, és nekünk kilenc napunk van, végig énekelhetnénk a fesztivál ideje alatt mindegyik fejezet Első alkalommal még csak a vetítésekre énekeltünk, a második során már igazi sztárokat vontunk be a produkcióba, többek között Sebestyén Mártát, Szalóki Ágit és Navratil Andreát. Misi kötetétől pedig egy hat-hét órát felölelő zenei karaoke kiadvány készül, a különböző tájak muzsikáit bemutatva. Remélem, hogy ez egy nagyon kedvelt és hasznos kiadványa lesz azoknak, akik szeretik a népzenét, és vágynak arra, hogy közelebb kerüljenek hozzá.

Hamarosan indul a szintén komoly hagyományokkal rendelkező Kaláka Fesztivál is.

Bár az ötletet nem mi találtuk ki, de már a ?70-es években is megfogalmazódott bennünk, amikor már több folkfesztiválon jártuk, hogy Magyarországon is lehetne hasonlót szervezni. Abban az időben ez még egyáltalán nem volt általános, hogy fesztiválok vannak, ma meg szinte minden napra jut. Idén, immáron a 36. alkalommal rendezik meg a Kaláka Fesztivált Eger gyönyörű városában. Most is nagyon jó előadók lesznek, például a Csík zenekar, a Romengo, a Vodku, a Vents d?Est, a Szászcsávási Banda, a Besh-O-Drom is ellátogat hozzánk. Lesznek táncházak, kiállítások és vetítések, illetve a faültető hagyományunkat is folytatjuk, idén Kányádi Sándor ültet majd el egy diófát, és utána az ő verseiből ad a Kaláka Verskoncertet. Azért ilyen sokszínű a program, mert mindenkinek szeretnénk örömet okozni vele.

Milyen projektekben foglalatoskodik éppen?

A Kaláka most József Attila-lemezen dolgozik, ami úgy érzem, már régi adósságunk, bár József Attila verset sok lemezünkön éneklünk, ilyen gyűjteményt még nem adtunk ki. Most ezt igyekszünk pótolni. Vannak dalok, amiket felhasználunk a régebbi felvételek közül, vannak, amiket újra felveszünk, és új dalok is felkerülnek rá. Várhatólag ősszel fog megjelenni. A Kaláka Versudvar napi programja a versimpró, melyben költő vendégeink népdalok dallamaira írnak verseket. Ezekből is készítünk egy lemezt Kapolcsi népdalok címmel, amelyben megpróbáljuk a Versudvar hangulatát felidézni. Van még nyáron egy fesztivál az Őrségben, Magyarföldön, amit Rátóti Zoltán barátunkkal közösen szervezünk, a Fatemplom Fesztivál, erre is készülünk. Természetesen sokfelé lesznek még nyári koncertjeink. Reméljük, sokakkal találkozunk idén nyáron is Kaláka koncerteken.