Idén húsvéttól a magyar népi építészeti stílusokat, falusi életet bemutató épületegyüttesekkel bővítik a kínálatot.

Hollókő épületei a szarvasi Mini Magyarország Makettparkban
Hollókő épületei a szarvasi Mini Magyarország makettparkban

Az idén 11 éves Mini Magyarország megnyitása óta évről évre fejleszt, az elmúlt években a hazai épületeket erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és őrvidéki makettek követték. Legutóbb, a 2023-24-es év fordulójakor az ösküi kerek templom, a hercegkúti pincesor, a békéscsabai István malom, a pécsi tv-torony és a szatmárcsekei Kölcsey-mauzóleum kapott helyet a makettek között.

Idén húsvéttól a magyar népi építészeti stílusokat, falusi életet bemutató épületegyüttesekkel bővítik a kínálatot: így megcsodálhatóak lesznek a Balaton-felvidéki Salföld parasztbarokk épületei, Hollókő világörökségi védettségű házai, az Őrség szeres portái és Torockó főtere is. Az újdonságok mellett folyamatosan zajlik a meglévő makettek hangzóvá, mozgóvá alakítása.

Mini Magyarország Torockó.jpg
Torockó főtere makettekből

A Szarvasi Arborétum mellett található Mini Magyarország makettpark 2013. április 10-én nyílt meg, és tíz év alatt a kezdeti 22 makett jelentősen kibővült: mostanra több mint száz épület és vonatmodell tekinthető meg.

A több mint kéthektáros park Magyarország történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. Folyamatosan bővül újabb kastélyokkal, templomokkal, várakkal, állomásépületekkel. 2015-től Erdély nevezetességeit, 2016 óta a Felvidék, 2017-től Kárpátalja és 2019-től az Őrvidék történelmi titkait és építészeti kuriózumait is megtekinthetik a látogatók. Itt található az ország leghosszabb, több mint 600 méternyi szabadtéri makettvasút-hálózata is; az alagutakon, hidakon, viadukton átkelő mini mozdonyokat a látogatók indíthatják el. A mini Dunán és Balatonon pedig Magyarország nevezetes vitorlásai és hajói ringatóznak.

A parkban nemcsak a tihanyi visszhangot, hanem többek között a pécsi dzsámiból a müezzin énekét és az Operaházból a szarvasi születésű Melis György híres áriáját, Kodály Zoltán Háry János című daljátékának Toborzódalát is megszólaltathatják a látogatók.

A park látogatóinak száma tavaly nyáron érte el az egymilliót.

Fotók forrása: Mini Magyarország makettpark