Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója bevezetőjében örömének adott hangot, hogy itt mutatják be népművészetünk legszebb alkotásait, kézműves remekeit. A XVI. Országos Népművészeti Kiállítás a lehető legjobb helyen valósul meg a Néprajzi Múzeumban, ahol a magyar népi kultúra legnagyobb archívumát őrzik, így összhangban társul a ma népművészete a lenyűgöző szépségű régi anyaggal.

 

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója ünnepnek nevezte az együttlétet, hiszen Kelet- és Nyugat-Magyarországról, és határon túli területekről is érkeztek a népművészet hagyományőrzői, alkotói. Zenészként úgy véli, a tárgyak ?énekelnek?, megszólalnak ? hallgassuk, mit mondanak. Köszönetét fejezte ki a kulturális tárcának és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, akik stratégiai partnerként segítették munkájukat.

 

Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára megnyitó beszédében kiemelte, hazánk népművészeti alkotásainak legjavát láthatjuk a kiállításon, 450 alkotóközösség közel 1700 munkájával szerepel. Legnagyobb köszönet és hála az alkotóknak jár, akik az idelátogatók százait, ezreit gondolkodtatják el. A kiállítás a megismerés, tanulás, együvé tartozás és kikapcsolódás élményét biztosítja, szolgálja a magyar kultúra megismerését, hangsúlyozza a lokális közösségek fontosságát. Reméli, hogy a kiállítás népszerű lesz, látogatóinak eszébe jut az értékmentő, embert próbáló alkotó munka, ami egy-egy tárgy mögött van, és hírét viszik a magyar kultúra gazdagságának.

 

Dr. Andrásfalvy Bertalan etnográfus arra a kérdésre kereste a választ, miért készítik ezeket a tárgyakat, mi értelme tágabb értelemben a közvetlen hasznot nem kereső művészi alkotásnak? Berzsenyi Dániel sorait idézve: ?minden szépnek és jónak, úgy a poésisnek is legfőbb oka és célja a szeretet és a szeretetből folyó teremtés?. A népköltészet, népdalok és versek, a kifaragott mosófa, hímzett ágynemű készítése a teremtő Istenné tesz hasonlatossá minket. Hétköznapi tárgyainkat megszépítettük, személyes és közösségi értéket teremtettünk. A századok alatt formálódott néphagyomány minket is ápol és alkotásra szólít.

 

A megnyitó beszédek után az EMMI Gránátalma-díjai, A Népművészeti Egyesületek Szövetsége különdíjai és arany, ezüst, bronz oklevelek ünnepélyes átadására került sor. A 2010 óta elkészült alkotások, melyek az idei EMMI, Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közösen meghirdetett pályázatán díjat nyerhettek, szépen ötvözik a helyi tájegység kézműves hagyományait a mai környezet-, lakás-, viseletkultúrával. Népi és paraszti hímzés, fa- és fémművesség, népi ékszer, szőttes, gyermekjáték, népi hangszer, gyékény- és vesszőfonás, bútorkészítés, fazekasság, bőrművesség, mézeskalács készítés, kékfestő, csipke, nemez, szálasanyag, viselet, hímestojás, szűrrátét kategóriákban készültek a szebbnél szebb darabok, melyeket a kiállításon megtekinthettünk.

 

A megnyitón Pál István ?Szalonna? és zenésztársai adtak ízelítőt a népművészet zenei részéből és tették még örömtelibbé a hangulatot a Néprajzi Múzeum aulájában összegyűltek körében.

Írta: Csanda Mária

Fotó: Csanda Mária