A matyófőváros közösségi házában a 650 benevezett népművészeti alkotásból 394 látható.

A megnyitón Fekete Péter, az Emberi Erőforrási Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára azt mondta: olyan alkotásokat vártak, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a 21. század kihívásainak megfelelően illeszkednek be környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy kultúránkba.

Mint mondta: manapság gyakran keressük a megújulást, a hagyományból merítő újszerű közelítéseket, a paradigmaváltást, az úgynevezett „huszonegyedik századiságot”, népművészetünk pedig él és virul népművészeink kezei között.

„Öröm és büszkeség egy ilyen életteli világot egy ilyen kiállításon egyszerre, egy időben látni, jobban megismerni” – tette hozzá az államtitkár.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője arról szólt a megnyitón, hogy a költségvetésben is megmutatkozik a kormány kultúra iránti elkötelezettsége, mert míg a baloldali kormány 2010-ben 171 milliárd forintot fordított kultúrára, addig a Fidesz kormány idén már 443 milliárd forintot, jövőre pedig ettől is 30 milliárd forinttal többet juttat ennek a területnek.

Tállai András

A pénteken megnyílt tárlatról szólva azt mondta: a magyarság népművészete határokon innen és túl gazdagságával, sokszínűségével tovább él és „még ma is csodálatos alkotások születnek a múlt hagyományainak nyomdokán, mert a hagyomány az, amely él a múltból, kapcsolódik a jelenhez és folyamatosan bővül a jelen múlttá válása által”.

A nyitóképen Fekete Péter államtitkár.

Fotó: MTI/Vajda János