A bajorországi Schwangauban vasárnap megrendezett népszavazáson a falu lakói támogatták a világhírű Neuschwanstein kastély UNESCO-világörökséggé nyilvánítását.

Stefan Rinke, a falu polgármestere elmondta, hogy a szavazásra jogosultak 56 százaléka voksolt, közülük 56 százalék a világörökséggé nyilvánítás mellett, 44 százalék pedig az ellen foglalt állást.

A párizsi székhelyű nemzetközi szervezethez Németország 2024-ben nyújtja be pályázatát. Ahhoz, hogy II. Lajos bajor király (1845–1886) egykori kastélyát világörökségi helyszínné nyilvánítsák, a lakosság támogatása is kellett.

A mesébe illő kastély II. Lajos király három további kastélyával pályázik az UNESCO világörökségi helyszínei közé.

Az excentrikus II. Lajos által gyerekkori álmai megvalósítására emeltetett híres Neuschwanstein kastély – amely sokaknak a Disney-logóról is ismerős lehet – az egyik legnépszerűbb turistacélpontnak számít Németországban.

Évente átlagosan másfél millióan látogatnak el a bajorországi kastélyhoz, nyáron pedig akár a hatezret is elérheti a kastély napi látogatottsága.

Az UNESCO várhatóan 2025 közepén dönt a német pályázatról.

A kastélyra a napokban egy tragédia irányította rá a figyelmet: egy amerikai férfi két fiatal amerikai nőt lökött le a kastély melletti Marienbrücke viaduktról, és egyikük belehalt sérüléseibe.

A Neuschwanstein kastély. Fotó: Karl-Josef Hildenbrand / dpa / dpa Picture-Alliance via AFP